Mejla

Michael Carlsson

Är överlägsen felfri – jag spikar båda två

Carlssons GS75-analys – lopp för lopp • Söndagen den 3 januari från Boden

Publicerad:
Uppdaterad:
Gladys Knight och Hanna Olofsson spikas på GS75.
Foto: ATG LIVE, LARS JAKOBSSON/TR BILD
Gladys Knight och Hanna Olofsson spikas på GS75.

Grand Slam 75 avgörs i Boden och det är isbana och runt tio minusgrader som gäller.

Under de förutsättningarna litar jag på Hanna Olofsson som har flera heta chanser i kylan.

Jag tror att ”isdrottningen” vinner med Gladys Knight och framför allt Gun de Chanlecy som är överlägsen felfri, och spikar båda.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]


GS75-1: Fabian B.R. är favorit efter att ha visat finfin form på slutet. Senast var han heroisk när han höll tappert som trea efter en resa i dödens utanpå Walther På G. i V75 i Umeå på juldagen. Då var hästen även ute i tredjespår en bit i första kurvan. Nu är det enklare emot och det är nog bra chans att krossar samtliga. Men spår elva över kort distans på isbana är aldrig enkelt och det är lätt att det går galet från sådana lägen.

Jag streckar därför även vinterhästarna Oleander Face och B.W.L.Ruthless som tänder till nu under den kalla årstiden. Nolimitjimmit galopperade i sista kurvan senast med allting kvar och hade varit segerfarlig annars. Är snabb ut och tar han spets och sköter sig kan det hålla hela vägen. Stallkamraten Marciana satt fast med rubbet sparat senast och kan vara en rysare med klaff.

En riktig startblixt

GS75-2: Jag vet att det är en rejäl kuskförstärkning på Lillamaggan som har varit rejäl vid segrarna i enklare gäng. Men hon har spår sju bakom bilen och jag tar ställning och spikar Gladys Knight och Hanna Olofsson istället.

När det gäller just Hanna Olofssons hästar är de vana vid isbana och både tränar med broddar i skorna och har startat på vinterbanor tidigare. Gladys Knight har gjort bra lopp på slutet och är en riktig startblixt bakom bilen. Senast närmast följde hon bilen och flög till ledningen. Hon fick därmed lägga en rusch från början och blev sedan hårt ansatt i sista sväng när hon fick rejäl press av Robert Bergh-tränade Jockes Abbot som kom farande. Den sistnämnde är en riktigt bra häst och att Gladys Knight inte kunde stå emot den till slut är inte mycket att säga om. Nu finns det ingen häst av den kalibern med i fältet och jag hoppas och tror att Gladys Knight rinner undan från ledningen och håller hela vägen den här gången.

Hanna Olofsson avslutade fjolåret genom att ta tre tränarsegrar i Skellefteå och jag hoppas att hon rivstartar det nya året i samma stil.

GS75-3: Deviljas Oden och Ravn Kiro möttes senast och då vann den sistnämnde efter att ha körts till ledningen och Deviljas Oden fick göra grovjobbet utvändigt på slutvarvet. Det kan mycket väl bli en ny duell de båda emellan, och noterbart är att Ravn Kiro nu förstärks av en viss Magnus A Djuse i sulkyn. När två slåss vinner en tredje, lyder devisen. Men G.G.Anna känns inte som något lyxstreck på något vis då hon nu gör debut i sin nya regi Stefan Bucht. Träningsrapporterna går i dur och hon var i september duktig trea i ett lopp på Färjestad på nya rekordet 1.26,1, vilket är flera sekunder snabbare än de flesta av de hästar som hon möter nu har travat.

GS75-4: Gun de Chanlecy är inte att lita på men oj vilka fartresurser som hästen har för klassen. Efter den busenkla segern näst senast fick vi gången efter i V75 se prov på hur snabbt han kan flytta på sig. Gun de Chanlecy kastade sig då i galopp i starten och tappade väldigt mycket mark. Hanna Olofsson körde sedan offensivt och hästen svepte hela fältet och var i platsstriden när han på nytt hoppade vid upploppets början. Gun de Chanlecy har fart som räcker och blir över för att vinna det här loppet. Tränare Olofsson anmälde trots att hon visste att det skulle bli ett dåligt spår. Nu har hästen bricka 15 och kan förhoppningsvis få sköta sig själv längst ut i andra ledet bakom bilen. Hanna lär ta en försiktig avgång och sedan rundar Gun de Chanlecy det här gänget i ett nafs. Han har helt andra fartresurser än de andra har och den långa distansen är ett plus för den starka och kapabla femåringen.

Hanna Olofsson säger att hästen bara vinner om han sköter sig och jag litar på att så blir fallet.

Körning som gynnar

GS75-5: Hanna Olofsson kan vinna även den femte avdelningen med formtoppad B.W.T. Daenerys. Hästen har inlett bra i sin nya regi hos Hanna och vann hur enkelt som helst från ledningen senast men till synes en hel del sparat. Nu får han anfalla bakifrån och bakspår över kort distans kan ställa till det. Men det är flera startsnabba i det främre ledet som jagar ledningen så det kan mycket väl bli körning som gynnar B.W.T.Daenerys.

Annars möttes Maxi och Kryptonite Zon senast i V75 på juldagen. Båda hästarna fick då aldrig chansen. Maxi tog ledningen men släppte täten och blev fast med sparade krafter.

Och Kryptonite Zon satt kvar i tredjepar utvändigt när tåget gick på den sista bortre långsidan och fick sedan chansen för sent. Han avslutade plusbetonat som tvåa näst senast vilket var första starten i ny regi. Det känns som att hästen kan vinna när som helst om det stämmer, men från spår åtta bakom bilen över kort distans krävs det mycket tur.

GS75-6: Det är flera gamla rävar i det här snabbloppet som brukar möta varandra. Hesiod har inte vunnit lopp sedan han vann Grosser Preis von Deutschland 2018 i Hamburg. Hästen har ofta varit ute i tuffa sällskap utan att räcka till. Nu kanske formen är på gång då han spurtade in till en tredjeplats senast i Finland bakom Don Williams. Har spår långt ut bakom vingen här dock.

Zorro Swing är en riktig vinterhäst som trivs förträffligt på isbana. Han har nu ett lopp i kroppen efter ett litet uppehåll på grund av kolik och kan kvickna till ytterligare av täta starter.

GS75-7: Hanna Olofsson i fokus igen bakom Satelit L.A. som var smått överlägsen från ledningen senast. Hästen är snabb ut men det återstår att se vilken taktik Hanna väljer från spår åtta bakom bilen.

Favoriten Electric Eye Am är en tuff utmanare och hästen spurtade vasst till seger i Finland senast. Vann sju lopp i fjol och blir inte att leka med.

Al E Gator Zet är också given efter den övertygande segern senast. Han är snabb ut bakom bilen men står också lite illa till långt ut.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]


Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 11, 1, 6, 9 (5, 2)

GS75-2: 5 Gladys Knight (7, 6)

GS75-3: 3, 2, 9 (4, 1)

GS75-4: 15 Gun de Chanlecy (1, 8)

GS75-5: 2, 10, 8 (4, 6)

GS75-6: 7, 5, 4, 1, 10, 2 (11, 3)

GS75-7: 5, 8, 7, 12, 1, 11 (3, 9)

1 296 rader/1 296 kronor

Av: Michael Carlsson

Publicerad: