Hemligheten bakom Gottfridssons succé

”Jag har en helt annan kraft i spelet”

Publicerad:
Jim Gottfridsson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Jim Gottfridsson.

SPORTBLADET

I EM 2018 utsågs Jim Gottfridsson till turneringens bäste spelare.

– Jag är definitivt bättre nu, säger spelmotorn.

Bakom lyftet i år ligger stenhård träning under coronapausen.

Jim Gottfridsson är inte bara svensk handbolls största stjärna efter att Isabelle Gulldén tackade för sig i landslaget i EM i december.

Playmakern har också varit Sveriges genomgående bästa spelare i VM så här långt.

Han vill inte själv ta orden i sin mun, men förmodligen är 28-åringen bättre än någonsin.

Och det säger en del då han till exempel blev utsedd till EM:s mest värdefulla spelare när Sverige tog silver 2018.

Är du bättre i dag än då?

– Det tycker jag definitivt, säger Gottfridsson.

På vilket vis?

– Jag har fått spela mycket i försvaret i Flensburg i höst och utvecklat mitt försvarsspel. Jag tycker att jag är bättre på att hitta mittsexan också och har ett annat lugn, är inte så aggressiv längre. Jag håller huvudet kallt lättare och jag tycker. Jag har blivit bättre på att läsa av motståndarnas försvarsspel och hitta svagheterna och sedan spela på dem.

Gått ner i fettprocent och byggt på muskler

”Gotte” har varit strålande i Flensburg hela säsongen, fått en ännu större roll i Bundesligas tabelletta och spelar numera båda vägarna i klubblaget.

Det får han också göra i landslaget igen sedan Glenn Solberg tog över.

– Försvarsspelet och därmed uppspelsfasen kom nästan bort för min del i landslaget de senaste åren.

Vad betyder tvåvägsspelet för dig?

– Jag får ett helt annat spring i benen i anfallsspelet. Jag kommer lättare in i matcherna. Jag tycker själv att jag är väldigt duktig i uppspelsfasen, driva bollen och hitta passningsvägarna.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Bakom succén den här säsongen ligger tung och viktig träning när alla handboll tog paus i våras och somras på grund av corona.

– Jag utnyttjade den tiden jäkligt mycket. Jag fick förmånen att träna med med ”PT-Henrik” (Jönsson hemma i Ystad), en personlig tränare jag kört med tidigare också, nästan varje dag. Jag tränade fruktansvärt mycket och verkligen hårt. Jag låg med i toppen i testerna i Flensburg när jag kom tillbaka.

Gottfridsson tog ett helhetsgrepp i våras.

– Jag gick också på ett kostschema i fyra veckor. Jag har gått ner i fettprocent och byggt på mig mer muskler. Jag känner att jag har en helt annan kraft i spelet.

Tyckte han var sämst i världen

Gottfridsson har haft en dipp i VM, de första 20 minuterna mot Belarus efter vilka han också bänkades. Men han kom tillbaka direkt och gjorde en ny -match mot Slovenien i fredags.

– Det var mycket känslor efter matchen mot Belarus. Man skämdes, var förbannad och ilsken och tyckte att man var sämst i hela världen. Jag hade en otrolig revanschkänsla efteråt och ville ha en ny match direkt. Så jag gick och laddad för den matchen i nästan 36 timmar. Det var otroligt skönt att studsa tillbaka och sedan kunde rida vidare på den hästen mot Ryssland också.

För nu väntar Ryska förbundslaget i kväll i en måstematch: en poäng och Sverige är klart för kvartsfinal.

– Hade du frågat mig när vi satt i karantän i Eskilstuna inför VM om vi hade velat ha ryssarna i en avgörande match om en kvartsfinalplats så hade jag tagit det alla dagar i veckan, säger Gottfridsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE