Republikanska politiker vänder Trump ryggen: ”Börjar bli galet”

Av: John Granlund, Olof Svensson

Publicerad:

NYHETER

Fler och fler högt uppsatta republikaner vänder nu Donald Trump ryggen.

De anser att den sittande presidenten gått för långt i sina fördömanden av valprocessen.

– Det här börjar bli galet, säger Adam Kinzinger, republikansk ledamot i kongressen.

Donald Trump höjde tonläget kraftigt på torsdagskvällen svensk tid när han angrep den amerikanska valprocessen i ett tv-sänt tal.

Gång på gång har den sittande presidenten försökt argumentera för att röster ska ogiltigförklaras. Om rösträkningen i vågmästarstaten Pennsylvania twittrade han på fredagsmorgonen svensk tid:

”Valobservatörerna tilläts inte på något sätt göra sitt jobb och därför måste röster som accepterats under den här perioden dömas ut som OLAGLIGA RÖSTER”.

”Sluta sprid flagrant desinformation”

I takt med det allt mer uppskruvade tonläget från Trumps sida börjar fler högt uppsatta republikanska politiker vända Donald Trump ryggen.

Den republikanske senatorn Pat Toomey från Pennsylvania manar i ett uttalande till tålamod med rösträkningen och betonade att alla röster som lämnats in i enlighet med delstatens lagar ska räknas:

”Alla involverade måste acceptera valets utgång oavsett om de vann eller förlorade”.

Den republikanske kongressledamoten Adam Kinzinger skriver på Twitter med adress till den sittande presidenten:

”Om du har legitima skäl att misstänka fusk måste du presentera BEVIS och ta det till domstol. SLUTA sprid flagrant desinformation. Det här börjar bli galet”.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

Svensk Trump-anhängare kritisk

Den tidigare kongressledamoten för republikanerna Will Hurd skriver på Twitter:

”En sittande president som underminerar vår politiska process och ifrågasätter oräkneliga amerikaners röster utan något bevis är inte bara farligt och fel, det underminerar fundamentet som den här nationen bygger på”.

Ronie Berggren är redaktör för bloggen Amerikanska nyhetsanalyser och Trump-anhängare. Han följer valet från Sverige och är också kritisk till presidentens uttalanden.

– Han har inte rätt, det är hans desperata sätt att gripa efter halmstrån, det ser inte bra ut.

Berggren tillägger att han anser att Demokraterna har använt liknande knep och tar som exempel Al Gore efter valet år 2000.

Hur tolkar du att så många republikaner är öppet kritiska mot Trump?

– De delar min kritik. Det Trump gör nu är att gå för långt. Vi som stödjer honom gör det för att han har en tuff personlighet. När han vinner funkar det, när han förlorar kommer de sämsta sidorna fram.

Inga bevis för valfusk

Enligt den internationella organisationen OSSE:s valobservatörer finns det ingenting som pekar på att det förekommit fusk i valet.

– Grundlösa anklagelser om systematiska brister, särskilt av den sittande presidenten, inklusive på valnatten, skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner, säger Michael Georg Link, som leder organisationens arbete, i ett uttalande.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE