Mejla

Peter Kadhammar

Vi måste bekämpa de onda andarna innan de förgör oss

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

NEW YORK.

Vi lever i ett vetenskapssamhälle och ett voodoosamhälle.

Majoriteten av befolkningen lever efter vetenskap och förnuft, en stor minoritet lever i voodoo och fantasier. De lever sida vid sida, kan arbeta tillsammans, kanske till och med umgås, men befinner sig på två oförenliga platser.

Forskare på Stanford, ett av världens mest prestigefyllda universitet, analyserade spridningen av coronan efter 18 valmöten som Donald Trump höll mellan 26 juni och 26 september. En noggrann studie av välrenommerade forskare.

De beräknar att mötena resulterat i över 30 000 fler bekräftade fall av covid-19.

De beräknar att mötena resulterat i över 700 dödsfall.

Siffrorna är nya men fenomenet är ingen nyhet. Är det något vi vet så är det att sjukdomen sprids från människa till människa, i trängsel sprids den mer än om vi håller distans. Vi vet att förkylningar sprids så. Vi vet att influensa sprids så. Vi vet att coronan sprids så.

Donald Trump är voodoosamhällets överstepräst, skriver Aftonbladets Peter Kadhammar.
Foto: TT
Donald Trump är voodoosamhällets överstepräst, skriver Aftonbladets Peter Kadhammar.

Ändå åkte människor till mötena. Trängdes. Fnös åt skyddsmasker. Skrattade när Trump gjorde sig löjlig över media och politiska motståndare som manade till försiktighet. Covid, covid, covid, covid! ropade han. Allt de tjatar om är covid!

Människorna skrattade.

För de lever i ett voodoosamhälle.

 

Jag promenerar genom New York. Har nyss sett studien. Den har inte blivit någon stor sak. Alla vet ju att trängsel resulterar i smitta, sjukdom och död. Inte ens att USA:s president med berått mod orsakat detta är någon nyhet. Covid, covid, covid, covid!

Jag promenerar genom ett förnuftigt vetenskapssamhälle.

När vi landade på La Guardia häromdagen stod nationalgardet, hemvärnet, i ankomsthallen. Soldater i uniform tog emot våra formulär. Namn. Födelsedata. Kontaktuppgifter. För eventuell smittspårning.

Det är obligatoriskt att bära munskydd. De enklaste skyddar inte mot coronaviruset men de skyddar kanske mot andra sjukdomar, nog så värdefullt när vårdens resurser måste koncentreras på att rädda liv. Jag har varit skeptisk till munskydd. Nu märker jag att de ger en medvetenhet om faran, att vi alla försvarar oss mot ett osynligt hot.

Foto: Peter Wixtröm
Flygplatsen La Guardia

Jag passerar den fina bokhandeln The Corner Bookstore på Madison. Bara tre kunder åt gången i butiken. Sprita händerna när du kommer in.

Så är det i varje affär, i varje restaurang. Sprita händerna. Lämna kontaktuppgifter i restaurangen för eventuell smittspårning. Minst vartannat bord borttaget, rejäla avstånd. På hamburgerhaket runt hörnet kontrollerar de även eventuell feber innan man släpps in.

Servitriser går runt och spritar borden varje gång en gäst lämnar.

Menyer som man får upp i telefonen så att man inte behöver röra något i onödan.

Kassörskan i matvarubutiken spritar och torkar av kortterminalen när jag betalat.

Hissar med markeringar var man ska stå för att hålla avstånd.

Varenda affär, varenda restaurang, vartenda hotell och företag har skyltar på dörren: Kom inte in utan mask! Ingen mask ingen betjäning!

Så ser ett vetenskapssamhälle ut.

Foto: Peter Wixtröm
Det är obligatoriskt att bära munskydd

 

Donald Trump sa i sina valtal att New York blivit en spökstad. Covid, covid, covid, covid! Det är inte sant. Alla som går på stadens gator kan se att det inte är sant. Hela världen kan se att det inte är sant. Trängseln är ibland besvärande.

Så varför sa han det?

Därför att Donald Trump är voodoosamhällets överstepräst. När du tillämpar voodoo spelar verkligheten ingen roll. I voodoosamhället lever du i en föreställd verklighet. Den kan skifta. Ena stunden idyll. Andra stunden inferno. Tredje stunden prärievagnar ställda i cirkel, attackerade av onda krafter - kineser, araber, liberaler, socialister, epidemiologer.

Voodoosamhället är vad du för tillfället vill att det ska vara.

Borta i Michigan besökte jag ett intressant möte med Trumpanhängare. 13 personer i ett församlingshem en måndagkväll. Mycket älskvärda, de flesta äldre. De satt runt några bord de ställt samman. De flesta utan mask. En man skiljde ut sig. Han satt för sig själv bredvid en öppen spis med mask för mun och näsa. Efter en stund sa han:

Jag är lite besviken på Donald Trump. Covid är en hemsk sjukdom. Jag arbetar med covidpatienter. Sjukdomen är skrämmande.

Hans ord skapade ett ögonblick av förstämning. En gammal man sa: Pressen nämner aldrig att 99 procent av dödsfallen har allvarliga underliggande sjukdomar.

Sedan fortsatte mötet som om ingen hade hört den ensammes röst.

Voodoosamhället är oemottagligt för störande inslag.

 

När jag skriver detta vet jag inte hur har gått i presidentvalet. Du kanske inte vet det heller. Kanske fortsätter rösträkningen i veckor.

Bara en sak är säker.

Voodoosamhället blomstrar bredvid vetenskapssamhället även framdeles. De onda andarna lever på nätet, de sprider skräck och död. Vi måste hitta ett sätt att bekämpa dem innan de förgör oss.

Publicerad:

LÄS VIDARE