Mördargetingarna spårade: "Ska döda dem"

Av: TT

Publicerad:
Med hjälp av tandtråd knyts en radiosändare fast runt mördargetingens midja.
Foto: Karla Salp/WSDA/handout/AP/TT
Med hjälp av tandtråd knyts en radiosändare fast runt mördargetingens midja.

Mördargetingarna har satt skräck i USA sedan de hittades i maj. Nu har för första gången ett bo upptäckts, sedan infångade exemplar utrustats med radiosändare.

De första exemplaren på amerikansk mark upptäcktes i delstaten Washington i december 2019, rapporterar The New York Times .

Sedan dess har de asiatiska jättebålgetingarna blivit en medial följetong i USA.

Med ett vingspann på upp till åtta centimeter, och en fem centimeter lång kropp, är den asiatiska jättebålgetingen världens största getingsort.

I folkmun har insekterna kommit att kallas mördargetingar. Och de gör skäl för öknamnet.

Biter av huvuden

Att jättebålgetingarna, som härstammar från Östasien, årligen dödar upp till 50 personer i Japan har väckt viss oro. Men när getingarna kallas mördare åsyftas deras främsta offer: honungsbin.

Jättebålgetingarna biter bokstavligt talat huvudena av honungsbin, rapporterar nyhetsbyrån AFP. En mindre grupp getingar kan ödelägga en koloni på bara några timmar.

Därefter ockuperar de binas bo där de lever gott på honung och larver, tills resurserna är slut och mördargetingarna drar vidare för att härja nästa koloni.

Under flera månader har Washingtons lokala lantbruksmyndighet förgäves försökt spåra jättebålgetingarna.

"Om den lyckas etablera sig kommer denna geting att ha negativ inverkan på miljön, ekonomin och folkhälsan i Washington", skriver myndigheten på sin särskilda informationssajt om den invasiva arten.

Jakten gav resultat

Nu har getingjakten slutligen gett resultat.

Med hjälp av en ny typ av fälla kunde entomologer tidigare i veckan fånga tre levande mördargetingar.

Kring de infångade insekternas midjor knöts minimala radiosändare fast. Genom dessa kunde myndighetens anställda följa mördargetingarnas väg hem till boet ‒ gömt i en hålighet i ett träd ‒ det första som hittats på amerikansk mark.

– Mina damer och herrar, vi gjorde det, deklarerade lantbruksmyndighetens talesperson Karla Salp triumferande, rapporterar Deutsche Welle .

Nu ska myndigheterna i Washington göra mot mördargetingarna vad mördargetingarna gör mot bina.

– Vi ska döda dem, säger entomologen Sven-Erik Spichiger.

Publicerad: