”Förödande för damhandbollen”

Rasar mot EM-beslutet om bara kvinnliga domare

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

För första gången i historien ska bara kvinnliga domare döma i ett stort mästerskap i handboll.

Katastrof, tycker Per Johansson.

– Det är fullständigt förödande för damhandbollen, säger tränarprofilen.

Även Jamina Roberts är kritisk.

På torsdag är det premiär för dam-EM i handboll i Danmark.

För första gången någonsin ska enbart kvinnliga domarpar döma ett stort mästerskap i handboll.

Ett katastrofalt beslut, menar Per Johansson, tränare för ryska storklubben Rostov-Don och tidigare förbundskapten i Sverige respektive Montenegro.

– Det är fullständigt förödande för damhandbollen. Det här är ingen jämställdhet, inte för fem öre, utan jämställdhet är att de som är bäst lämpade dömer. Spelarna vill ha de bästa. Det får man inte om man bara har kvinnliga domarpar, säger Johansson.

”Det är sorgligt”

Hans Rostov-Don har har haft kvinnliga domarpar i några Champions League-matcher i höst, bland annat det grekiska paret som också tagits ut till EM.

– Det finns kvinnliga par som är superlämpade för att döma både damer och herrar. Men det finns också kvinnliga – och manliga – domare som inte är i närheten av den nivå som vi spelar på i Champions League. De har fått praoa i Champions League. Det har varit pinsamt i flera matcher.

Per Johansson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Per Johansson.

Han fasar för domarnivån i en del EM-matcher.

– Det här är svåra matcher också för toppdomarna. Jag tycker det är sorgligt och slår helt fel. Det är ett nedvärderande sätt att hantera tjejernas verksamhet. De vill ha de bästa rättskiparna och det får de inte.

Tio domarpar från tio olika länder dömer i EM.

– Det finns ett antal riktigt bra kvinnliga domarpar. Det vill jag betona. Men det finns inte tio från tio olika länder, säger Johansson.

”Ska inte ta ut på kön”

Jamina Roberts är också kritisk.

– De bästa ska döma oavsett kön. Man ska inte ta ut på kön. Det gäller både herr- och dammästerskap. Det blir inte jämställt bara för att man bara tar tjejer eller bara killar. Ska vi komma någonstans i detta samhället så är det inte att man blir tilldelad saker på grund av kön utan, som i detta fallet, på prestation och kunskap, säger vänsternia och tillägger:

– Som tur är så har vi i mästerskapet alla samma domare. Så för oss blir det ju ”rättvist” men jag kan tänka mig att domarna själva kanske tycker att det är tråkigt.

Landslagets kapten Carin Strömberg:

– Det blir lite upp till bevis nu på EM. Klart man vill ha de bästa, men det finns några riktigt bra kvinnliga domarpar.

Tomas Axnér är också diplomatisk.

– Min personliga åsikt är att de bäst lämpade domarna ska döma i ett mästerskap oavsett kön, säger förbundskaptenen.

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Jamina Roberts: ”Man ska inte ta ut på kön”
Publicerad:

LÄS VIDARE