Leif GW Persson och Bingo Rimér i bråk om tavla – kräver att den förstörs

GW:s advokat: ”Ensamrätt till sitt varumärke” ● Bingos advokat: ”Bestrider kravet”

Publicerad:
Uppdaterad:
Leif GW Persson.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Leif GW Persson.

NÖJE

Bingo Rimér har skapat en tavla föreställande Leif GW Perssons ansikte på en tusenlapp.

Nu kräver Leif GW Persson via sin advokat att tavlan ska förstöras och menar att den utgör varumärkesintrång.

– Vi anser att det här kravet är grundlöst, säger Bingo Rimérs advokat Mark Safaryan till Aftonbladet.

Tavlan med Leif GW Persson, 75, på en tusenkronorssedel är i stil med de tavlor som fotografen Bingo Rimér, 45, tidigare har skapat av bland andra Tim ”Avicii” Bergling, Greta Thunberg och Zlatan Ibrahimović och skänkt till välgörenhet.

I kravbrevet skickat via Leif GW Perssons advokat kräver tv-profilen och kriminalprofessorn nu att tavlan och alla eventuella kopior ska förstöras, och menar att Bingo Rimér har gjort ett varumärkesintrång. De vill också ha en redovisning över eventuell försäljning av tavlan, för att ta beslut om ekonomisk kompensation.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Bingo Rimér.

”Han blev helt oväntat arg”

Bingo Rimér skriver på Instagram att han mejlade Leif GW Persson om tavlan, som var en hyllning till honom.

”Jag ville ge Leif en tavla och trodde att han skulle bli väldigt glad och älska möjligheten som en tavla kunde göra för Musikhjälpen i dessa svåra tider.  Men han blev allt annat än glad. Han blev helt oväntat väldigt arg och han ville absolut inte vara på någon tavla med mig som skapare.”

Fotografen skriver också att han ”är i chock” efter kravbrevet från Leif GW Perssons advokat.

Rimérs advokat: ”Grundlöst”

Bingo Rimérs advokat Mark Safaryan på advokatfirman Juristhuset bekräftar kravbrevet till Aftonbladet.

– Vi har fått ett krav om att Bingo Rimér ska sluta marknadsföra den här tavlan, och Leif GW Perssons advokat säger att det här utgör varumärkesintrång. Vi delar inte den uppfattningen och menar att det inte är att anse som varumärkesintrång och att Bingo Rimér har haft rätt att skapa den här tavlan och således även en rätt att skänka den till Musikhjälpen. Anledningen till att han inte skänkte tavlan till välgörenhetsändamål var enbart av hänsyn och respekt för Leif GW Perssons vilja.

Nu kommer de att bestrida kravet.

– Vi anser att det här kravet är grundlöst. Det är inte tillämpligt på den typen av verksamhet som Bingo bedriver i sitt konstskapande. Vi bestrider således Leif GW Perssons krav å det bestämdaste.

GW:s advokat: ”Ensamrätt”

Leif GW Persson representeras av advokaten Hanna Rosengren på advokatfirman Björn Rosengren. Hon kommenterar deras krav i ett mejl till Aftonbladet.

”Varumärkesinnehavaren har en lagstadgad ensamrätt till sitt varumärke vilket innebär att ingen annan än innehavaren, utan dennes tillstånd, i näringsverksamhet får använda sig av varukännetecknet”, skriver hon och fortsätter:

”Något tillstånd föreligger ej för Bingo Rimér att använda sig av Leif GW Perssons varumärke i sin verksamhet och vi har därför efterfrågat en redovisning över den försäljning som skett, om det skett någon sådan, för att sedan ta ställning till om något skadeståndsanspråk ska framställas.”

Foto: Bingo Rimér
Bingo Rimér skriver på Instagram att han mejlade Leif GW Persson om tavlan, som var en hyllning till honom.
Publicerad:

LÄS VIDARE