Pavel Gamov lämnar SD – men stannar i riksdagen

avSimón Bustamante

Riksdagsledamoten Pavel Gamov lämnar Sverigedemokraterna efter krav från partiledningen, men kommer inte släppa sin riksdagsplats – och blir därmed politisk vilde.

Det meddelar han via sms till Dagens Nyheter.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

I torsdags krävde SD att riksdagsledamoten Pavel Gamov skulle avsäga sig sina uppdrag efter att ha ”betett sig illa mot kvinnor och utländska värdar” under en resa i Ryssland i år.

Om han vägrade skulle han uteslutas ur partiet.

– Pavel Gamov har agerat på ett sätt som är oförenligt med rollen som riksdagsledamot, sa gruppledaren Mattias Karlsson i en kommentar på torsdagen.

Nu uppger DN att Gamov kommer att gå partiledningen till mötes – men bara till viss del. I ett sms till DN på fredagskvällen meddelar Gamov att han lämnar SD utan att släppa sin riksdagsplats, som han haft sedan 2014 – och blir därmed politisk vilde.

”Jag har kvar mina åsikter och kommer att driva en nationalkonservativ politik i de organ i vilka jag är invald", skriver han i sms:et till DN.

Kränkte partikamrat i Moskva

I september åkte Gamov, mot partiets vilja, på en bjudresa till Ryssland. En partikamrat har anklagat Gamov för att ha kränkt henne upprepade gånger under Moskvavistelsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska riksdagsledamoten ha skrikit på kvinnan och använt kränkande tillmälen.

Chang Frick, som driver den högerpopulistiska sajten Nyheter idag, var med på Rysslandsresan och publicerade i veckan ett reportage om vistelsen.

Enligt reportaget utgav Gamov sig för att vara svensk diplomat, var ute på krogen till på sentimmarna och hotade sina värdar att han tänkte svartmåla Ryssland om notan på flera tusen kronor inte betalades av dem.

ARTIKELN HANDLAR OM