”Hoppas att jag inte firar om jag gör mål”

Cibicki inför matchen mot sitt andra hemland

avJohan Flinck, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

LUBLIN. Han har spelat i polska ungdomslandslag, har polska föräldrar och talar polska hemma.

I morgon kan Pawel Cibicki skicka ut Polen ur deras U21-EM.

– Jag hoppas att jag inte firar om jag gör mål, säger anfallaren, som också passar på att kritisera det egna förbundet.

Foto: PONTUS ORRE

För Pawel Cibicki blir morgondagens match mot Polen i U21-EM mycket speciell.

Han är visserligen född och uppvuxen i Sverige men har polska föräldrar, pratar polska hemma, har spelat ungdomslandskamper för Polen och tackade för mindre ett år sedan ja till att spela för det polska U21-landslaget också.

– Det är en ovanlig situation, det är inte varje dag man står inför en sådan match. Men nu är jag här med Sverige och vi ska vinna den matchen, säger han på dagens välbesökta presskonferens på matcharenan.

För två år sedan satt han långt från startelvan i Malmö FF och för ett år sedan var han utlånad till allsvenska nykomlingen Jönköpings Södra.

Vill inte fira

Nu är han huvudperson inför en nyckelmatch i ett U21-EM mot värdnationen.

Han gillar det.

– Någonstans njuter man lite. Så här såg det inte ut för två år sedan, då var man i frysboxen. Det sporrar mig, jag vill bevisa för alla som kritiserat mig att man är en bra fotbollspelare.

Hur tror du att de polska supportrarna kommer att bemöta dig?

– Det är klart svenskarna supportar oss mycket bra, men hur Polen kommer ta emot mig kommer inte vara lika bra. Men sådant får jag leva med, det är bara att ta det.

Kommer du att fira om du gör mål mot Polen?

– Just nu är det svårt att säga, men förhoppningsvis vill jag inte fira. Jag vill visa respekt för landet där mina föräldrar är födda. Men ibland tar känslorna över på planen, men som det känns nu vill jag inte fira.

Svek löftet till polackerna

Han lovade Polen att spela med dem förra sommaren men tackade samtidigt ja till Sverige. Polackerna blev mycket besvikna över hur Cibicki nobbade dem.

Har du pratat med det polska förbundet och bett om ursäkt?

– Nej, det har jag faktiskt inte gjort. Kontakten bröts helt efter det. Jag ringde någon tränare men han svarade inte och jag kan inte ringa varje dag. Det är klart att det var fel av mig att tacka ja till båda, men jag ångrar absolut inte mitt beslut. Vi får se, jag kanske ber om ursäkt imorgon.

Vilket lag kommer dina föräldrar heja på? 

– Den frågan får du ställa till mina föräldrar när de väl kommer hit. Men jag tror att pappa håller på Polen, men hoppas att det går bra för mig.

Hyllar Ericson

Du sjunger inte med i svenska nationalsången, hur gjorde du när du spelade för Polen?

– Där sjöng jag heller inte, det är av respekt till allihop, säger Cibicki, som också passade på att kritisera det svenska förbundet för att de inte förlängde avtalet med förbundskapten Håkan Ericson.

– Det är otroligt tråkigt för hans framgångar talar för sig själv. Jag tycker att det är fel beslut. Han har haft sådana framgångar som i princip ingen annan haft i svensk fotboll. Han har säkert några erbjudanden som han inte avslöjat för oss, det borde han ha.

Bredvid sitter Ericson och tar tacksamt emot berömmet innan han med ett leende lutar sig fram mot mikrofonen och säger:

– Pawel, du startar i morgon.

Publicerad: