Mejla

Lena Mellin

Alliansen öppnar en liten dörr på glänt

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Alliansen öppnar dörren på glänt för en reträtt från kravet att Peter Hultqvist ska röstas bort från regeringen.

Den är liten. Men den finns där.

I ett pressmeddelande på eftermiddagen meddelade Alliansens fyra partiledare föga förvånande att de står fast vid kravet på att försvarsminister Peter Hultqvist ska lämna regeringen.

Men jämfört med det mycket resoluta uppträdandet i onsdags, när de krävde att tre ministrar skulle lämna regeringen, har attityden mjuknat betydligt.

Riksdagen behöver inte längre kallas in under sommarlovet utan förtroendeomröstningen kan vänta tills efter riksdagen öppnat den 12 september.

Dessutom är det inte längre bergsäkert att det kommer att väckas ett misstroendevotum.

I slutet av texten anges nämligen att Alliansen är beredd att backa från avgångskravet. Någon omröstning behöver inte äga rum om nya omständigheter ”skulle ge skäl till förändrad bedömning.”

Jojo. Det kan rinna hur mycket vatten som helst under broarna under de nära sju veckor som återstår tills dess. Bedömningar kan ändras, och ändras igen.

Nåväl, tills reträttdörren öppnades på glänt var allt upplagt för ett chicken race mellan Alliansen och statsminister Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven meddelade på i förmiddagen att han gör en större regeringsombildning. Tre statsråd lämnar regeringen, bland dem infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) som kritiserats för sin hantering av säkerhetshaveriet och lagbrotten på Transportstyrelsen.

Men Löfven släppte däremot inte taget om försvarsminister Peter Hultqvist (S), den tredje av de ministrar som Alliansen och Sverigedemokraterna ville rösta bort från sitt uppdrag.

Han sade att det är ”fullständigt oseriöst” att kräva att Hultqvist ska lämna regeringen eftersom han varken ansvarar för Transportstyrelsen eller Säpo som samordnar datasäkerheten på landets myndigheter.

Den första reaktionen från Alliansen, levererad av KD-ledaren Ebba Busch Thor, var benhård. Hultqvist förtroende var förbrukat, punkt slut.

Allt var alltså upplagt för ett chicken race på hög nivå. På ena sidan Alliansen och Sverigedemokraterna som kräver att Peter Hultqvist ska bort. På andra sidan Stefan Löfven och regeringen som tycker kravet saknar all form av seriositet.

Den givna frågan var alltså vem som skulle vika sig först. Det förefaller som Alliansen redan gjort det. Men osvuret är bäst, sju veckor är en ocean av tid i politiken.

Om Alliansen och Sverigedemokraterna står fast vid sitt krav att försvarsministern ska bort kommer de att vinna. En majoritet i riksdagen vill ha bort Peter Hultqvist och så kommer det att bli om omröstningen genomförs.

I det läget kan Stefan Löfven ställa kabinettsfråga på försvarsministerns vara eller icke vara, det vill säga göra det till en fråga om förtroendet för hela regeringen. Då har vi en ny regeringskris på halsen.

Stefan Löfven gjorde rätt när han sade att hans primära fokus är det bästa för landet. Därför valde han bort både nyval och avgång för hela regeringen och ombildade i stället sittande regering. Det ger ett seriöst intryck.

Fortsättning följer, som man säger i seriernas värld.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE