Wiktoria, 25, kan tvingas föda i Finland: ”Vi vill bara hem”

avCecilia Wugk, Josefin Silverberg, Susanna Hållbus

Wiktoria Ahlin, 25, från Gävle, flögs till Åbo när neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte hade plats.

Nu ligger hon på isolerad avdelning och är oroad över att stressen hon upplever ska framkalla en för tidig förlossning.

– Vi vill bara hem, det är det enda vi vill, säger hon till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: Privat
Wiktora Ahlin och sambon Linus Saari

Wiktora Ahlin och sambon Linus Saaris barn var väntat att komma 10 november. På grund av att vattnet gick redan i vecka 17 finns det en risk att hon föder barnet flera månader innan beräknat datum.

Efter ultraljud på Akademiska sjukhuset på lördagen kom beskedet att hon måste flygas med helikopter till Åbo, Finland. Wiktoria och Linus fick höra att det inte fanns plats för dem på Akademiskas egna neonatalavdelning.

– De har haft en öppen dialog och sagt att det finns en risk att vi måste åka, men att de inte kan ge oss information förrän samma dag, berättar Wiktoria på telefon från sjukhussängen i Åbo.

Sambon fick inte följa med helikoptern

Den första informationen var att de skulle åka senare på kvällen och att de hade god tid att åka hem till Gävle och packa de nödvändiga sakerna de ville ha med sig. Flygtiden ändrades till tidigare på dagen och paret hann knappt hem för att packa förlossningsväskan.Det fanns dessutom ingen möjlighet för Linus att följa med på helikopterturen.

– Jag är jätteflygrädd och bröt ihop – man vill ju vara tillsammans. Han går igenom det här lika mycket som jag gör, säger Wiktoria.

Framme på sjukhuset i Åbo gjordes ett ultraljud på Wiktoria. Läkaren som tog hand om henne kunde inte svenska så förklaringarna fick tas på engelska.

– Det är svåra termer när det gäller det här, så jag förstod inte allt.

Psykisk stress och inga besked

Linus flög själv till Åbo för att möta upp Wiktoria och stötta henne. Nu får han sova på en hård madrass på golvet bredvid sin sambo. Något större rum med plats för två sängar finns enligt sjukhuset inte. Hur länge de kommer behöva stanna vet de inte heller. Varken sjukhuset i Åbo eller Akademiska i Uppsala har lämnat några besked om paret kan få återvända till Sverige.

– De säger att det inte finns någon plats för oss i Uppsala. Vårt enda hopp när det här hände var att få komma dit. Nu är vi på ett sjukhus där det också är fullt.

Wiktoria ligger på isolerad avdelning i väntan på resultat från de bakterieprover som tagits ska komma. Personalen har sagt att hon kommer få ligga där tills på onsdag, tills dess får hon inte gå ut på avdelningen. För Aftonbladet berättar hon om den psykiska stressen – det går inte att koppla av och ta det lugnt, trots att det är precis vad hon behöver.

Vad är din största rädsla just nu?

– Att jag mår så himla dåligt att barnet väljer att komma ut nu. Att den känner att både jag och Linus mår dåligt. Vi vill bara hem, det är det enda jag vill.

Aftonbladet har sökt Akademiska sjukhusets pressavdelning samt Uppsala läns landstings pressavdelning utan framgång.