”Det var det här eller att lägga av”

avErik Karlsson

Publicerad:
Foto: Jimmy Wixtröm

LONDON. Michel Tornéus bytte tränare efter 16 år med Oscar Gidewall. 

Följderna så här långt: ojämnhet i hoppningen och en hel del teknikproblem. 

Men längdstjärnan är inte ångerfull. 

– Det var det här eller att lägga av, säger han. 

Foto: NILS JAKOBSSON

Efter en säsong som dels bjöd på svenskt rekord, 8,44, och dels ett OS-fiasko bestämde sig Michel Tornéus och hans tränare Oscar Gidewall för att bryta sitt 16 år långa samarbete. Michel flyttade till Florida för att träna med Loren Seagrave och lägga om tekniken för att bli en snabbare längdhoppare. 

Det har hittills räckt till ett EM-silver inomhus och 8.30 på höjden i Sierra Nevada i början på juli. 

Men också till en hel del djupa dalar. Genrepen inför VM har stannat på 7,66 respektive 7,67 och Tornéus erkänner att han kommer in till VM med en annorlunda känsla. 

”Blir väldigt konstigt”

–  Jag känner ett större fokus än jag har gjort innan, kanske är det för att jag känner mig mer oviss på vad jag står. Jag måste försöka att bara hoppa och inte tänka för mycket som det blivit för mycket under säsongen, säger han. 

Tankar på detaljer har gjort att Hammarbyhopparen hamnat i något mellanläge mellan sin gamla teknik och den nya han försöker arbeta in. 

– Det blir väldigt konstigt. Då måste man radera hårddisken och börja om igen. På en träning kan jag göra tre jättebra hopp och sen börjar jag fundera på någon detalj och så hamnar jag någon helt annanstans. 

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Tränarbytet har skett på lång sikt, med förhoppningar om framgångar på VM 2019 och OS i Tokyo 2020. Och när Sportbladet frågar om det inte, i efterhand, känts naivt att försöka lägga om tekniken så sent i karriären är Tornéus glasklar: 

– Det var det eller att lägga av. Jag älskar det jag håller på med och känner att jag kan fortfarande bli bättre. Men jag och Oscar visste inte hur vi skulle ta nästa steg och då var det här alternativet som fanns. 

”Naivt att tro...”

– Det här är mitt första år efter 16 år med Oscar så det är nog lite naivt att tro att allt ska vara löst redan nu. 

Tornéus saknar fortfarande en medalj på ett globalt utomhusmästerskap. Närmast var han som OS-fyra just i London 2012. Det har han slutat använda som bränsle och motivaiton, men en medalj är fortfarande målet. 

– Det skulle betyda jättemycket, verkligen. Tanken är väl att tekniken och allt ska sitta till nästa VM, men jag tar gärna en medalj redan nu. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM