PRESENTERAS AV

Mammans hälsning: Ellenor vill tacka hunden

SVENSKA HJÄLTAR

Ellenor, 6, var borta i över 13 timmar i den oländiga terrängen i Blacksås naturreservat utanför Hudiksvall.

När en hundförare lyckades höra hennes rop kunde hon äntligen hittas.

”Ellenor sänder ett extra tack till den snälla hunden”, skriver hennes mamma på Facebook.

1 av 17 | Foto: Robin Lorentz-Allard

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Ellenors familj var på utflykt och hade grillat korv när hon sprang i förväg med sin fyraårige bror och kom vilse i skogen. Hennes bror hittades fort men när Ellenor inte gick att hitta larmades polisen vid 13.30-tiden. En stor sökinsats drogs igång.

– Det vi sagt hela tiden är att det är ett fruktansvärt svårt området att söka i. Det visade sig vara gamla gruvhål och annat. Vi visste också att flickan hade varit och lekt i skreva tidigare och därför tänkte vi att vi måste vara noga för har hon ramlat kan hon ha skadat sig så vi gick väldigt varsamt fram, polisens presstalesman Mikael Hedström.

”Var väldigt vaksam på ljud”

Efter ett halvt dygns sökande var det en hundförare som hittade flickan. Hundföraren gick ensam i täten i en sökgrupp. Skrevorna i berget ska ha gjort det svårt för hundarna att få vittring.

– Man skickar alltid hundföraren först för att försöka få upp ett spår. Men hundföraren fick inte upp något spår men var väldigt vaksam på ljud och hörde då en flickas rop på hjälp eller något typ av tillrop från flickan, säger Hedström.

Flickan var ungefär 500 meter från platsen som hon försvann på när hon hittades. Hon stod upp och var i rörelse när hundföraren kom fram.

– Hon var lite nedkyld men i övrigt vid väldigt god vigör.

Vad sa flickan när hundföraren kom dit?

– Jag har inga detaljer kring deras konversation eller någonting och hundföraren är inte i tjänst utan hemma och vilar.

Ellenor kunde gå själv vissa sträckor, men hon blev också buren och skjutsad på en fyrhjuling den sista biten till närmaste väg. Hon var frusen och hungrig när hon återförenades med sina föräldrar och fördes till Hudiksvalls sjukhus för rutinkontroll.

– Det känns bra, sa Ellenors pappa till Expressen kort efter att hon hittats.

– Hon gick ned själv men de fick bära henne nedför branten en bit. Det är en fantastiskt tuff tjej.

Tidigt på måndagsmorgonen skrev Ellenors mamma på Facebook, i en uppdatering från Hudiksvalls sjukhus, och tackade för all hjälp.

”Stort tack till alla som hjälpte till att hitta vår lilla Ellenor på Blacksås! Ellenor sänder ett extra tack till den snälla hunden.”

Mamman skriver också att hennes dotter är välbehållen.

”Ellenor mår bra och ser fram emot att få åka hem snart.”

”Kilometerlånga köer med bilar”

Mikael Hedström är väldigt nöjd med insatsen.

– Det var en enorm glädje för sökinsatsen och alla som deltog. Vi fick ett enormt stöd från region nord med fjällräddningspersonal, särskilt utbildad personal för grottsök, alla ställde upp, säger han.

Polisen samarbetade med Missing People och det var stort intresse från frivilliga som ville hjälpa till.

– Det blev kilometerlånga köer med bilar som ville upp i de här skogarna och hjälpa till. Men svårigheten i sån här svår terräng är att leda eftersöksarbetet. Därför måste man gå varsamt fram och arbeta lugnt och metodiskt och det var det vi gjorde från polisens sida och tack och lov gav det resultat.

Hur skulle du beskriva den här insatsen?

– Omfattande, stor och väldigt lyckosam.

Har du pratat med dina kollegor som var med?

– Nej, de har fått gå hem och sova. Vi unnar dem all sömn efter att ha rört sig i den här svåra terrängen och lagt ner ett omfattande arbete. Det gäller alla, även allmänheten, hemvärnet och orienterare. Vi är otroligt tacksamma för alla som ställde upp och deltog och att det blev ett så lyckat resultat, säger Mikael Hedström.

ARTIKELN HANDLAR OM