Leksand nära att få hem VM-forwarden

Jobbar hårt med att spetsa till truppen – här är drömnamnet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

HOCKEY

Leksand har under en längre tid jagat nyförvärv som kan spetsa till laget.

Nu är klubben nära att få napp.

Enligt vad Sportbladet erfar jobbar klubben hårt med att få hem Mattias Ritola, 29, från Schweiz. VM-forwarden ska enligt uppgifter vara intresserad av att flytta hem till Dalarna.

Sportbladet har tidigare berättat att Leksand har frigjort flera miljoner för att spetsa till truppen om rätt namn dyker upp. Allt för att säkra en SHL-plats även nästa säsong.

Huvudfokus har legat på svenska spelare och nu är Leksand nära att få napp på en spelare som dessutom är från Dalarna och har spelat för Leksand.

Enligt vad Sportbladet erfar är klubben nära att göra klart med Mattias Ritola, som den här säsongen spelar med Fribourg. Den schweiziska klubben ligger sist i ligan och har haft en rörig säsong. Där bland annat förre Modo-tränaren Larry Huras kom in i oktober. Klubben har redan fem utlänningar i laget och jagar dessutom en ny målvakt. Ritola har svarat för 15 poäng (4+11) på 24 matcher.

Det finns några problem som måste lösas innan Ritola kan återvända.

Kan tidigast komma i januari

Dels det skattemässiga, som gör att Borlängekillen inte kan återvända till Sverige förrän tidigast i mitten av januari.

Dels att Ritola, när han i våras bröt kontraktet med Skellefteå, inte får spela med någon annan SHL-klubb den här säsongen.

Men enligt vad Sportbladet erfar är det ändå nära en överenskommelse som innebär att Ritola kan ansluta till Leksand under januari.

Ritolas agent Kalle Bodén säger så här:

– Mattias har avtal med Fribourg även nästa år och det jag kan säga är att han garanterat inte spelar i Sverige den närmaste tiden.

Kan du säga att han inte spelar i Leksand den här säsongen?

– Man vet aldrig vad som händer om någon eller några månader. Speciellt inte i Schweiz.

Träffade Ritola i oktober

Ritola själv har varit tydlig med att han någon gång i framtiden vill spela med Leksand.

– Leksand är alltid Leksand för mig och jag är uppväxt där. Jag hoppas de får ihop ett bra lag kommande säsong så de kan etablera sig i SHL. Sedan får vi se…, sa han till Sportbladet i våras.

Och intresset är ömsesidigt.

Så sent som i oktober var Leksands sportchef Mikael Karlberg nere i Schweiz och träffade Ritola och pratade om framtiden.

Mattias Ritola spelade VM-turneringen i Moskva i våras. Strax därefter bröt han tvåårskontraktet med Skellefteå för att flytta till Schweiz. 

Sportbladet har sökt Leksands Mikael Karlberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!