Mejla

Eva Franchell

Nu blir det storstädning efter Filippa Reinfeldt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Som sjukvårdslandstingsråd satte Filippa Reinfeldt sprätt på pengarna. Kanske är det därför hon inte blir finanslandstingsråd.
Som sjukvårdslandstingsråd satte Filippa Reinfeldt sprätt på pengarna. Kanske är det därför hon inte blir finanslandstingsråd.
Irene Svenonius tar över.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYR?N
Irene Svenonius tar över.

Nej det blir inte den vidlyftiga Filippa Reinfeldt.

I stället föreslås den ordningsamma Irene Svenonius ta över ledningen för Stockholms läns landsting.
Någon inom Moderaterna måste ha tänkt till. Om snart två år är det val och därmed gäller det att få stopp på miljardrullningen i Stockholm. Även om Filippa Reinfeldt fanns med i spekulationerna vill Moderaterna hellre ha den förra tjänstemannen Irene Svenonius som nytt finanslandstingsråd.
Och hon kommer att få städa.

Världens dyraste sjukhus

Då handlar det inte bara om kostnaderna för världens dyraste sjukhus. Nya Karolinska beräknas kosta minst 61 miljarder kronor fram till 2040. En affär som Irene Svenonius egentligen inte gillar.
– Man måste hushålla med skattebetalarnas pengar på bästa möjliga sätt, säger hon. Vi måste kunna säkra god sjukvård.

Sannolikt blir det färre chefskonsulter framöver. P4 Stockholm avslöjar att landstinget under de senaste fem åren köpt in konsulttjänster för över en miljard kronor.

Bättre förlossningsvård

Inte blir det fler stödstrumpor för 6 000 kronor paret heller. Irene Svenonius vill göra affärer på ett annat sätt. Det är bra att hon är försiktig med pengarna för de lär behövas i cancersjukvården och förlossningsvården. Det nya finanslandstingsrådet måste snarast börja bygga fler sjukhus, större akutmottagningar och fler närakuter. Hon måste se till så att alla stockholmare har nära till en fungerande vårdcentral.
Pengarna ska inte gå till fler chefskurser, utan till hårt arbetande vårdpersonal. De behöver bättre lön, drägligare arbetsvillkor och sjuksköterskorna ska ha betalt när de går sin specialistutbildning.
Skattebetalarna förväntar sig sjukvård för pengarna. Vi hoppas att det nya finanslandstingsrådet kan leva upp till de självklara förväntningarna.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM