Jemensamtalen: Klart för utväxling av 15 000 fångar

avTT

Foto: Claudio Bresciani/TT
Inifrån de pågående Jemenförhandlingarna på Johannesbergs slott i Uppland.Till vänster Abdelqader al-Murtada och Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles, representanter för Huthidelegationen och till höger Askar Zaeil och Hadi al-Hayi som representerar Jemens regering. På tisdagen kom parterna överens om att utbyta listor över fångar, ett första steg mot att genomföra en stor fångutväxling.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inifrån de pågående Jemenförhandlingarna på Johannesbergs slott i Uppland. Huthidelegationen, representerade av Abdelqader al-Murtada och Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles, och Jemens regering, representerad av Askar Zaeil och Hadi al-Hayi, firar tillsammans med representanter från FN:s särskilda sändebud för Jemen och Internationella Rödakorskommittén (ICRC).
Foto: Claudio Bresciani/TT
Till vänster ses Abdelqader al-Murtada och Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles, representanter för Huthidelegationen, och till höger Askar Zaeil och Hadi al-Hayi som representerar Jemens regering. Vid förhandlingsbordet finns också representanter från FN:s särskilda sändebud för Jemen och Internationella Rödakorskommittén (ICRC).

Ramarna är klara för den stora fångutväxlingen mellan de stridande parterna i kriget i Jemen. Den berör drygt 15 000 personer, enligt delegater från regeringssidan och Huthirebellerna som förhandlar i Sverige.

Fångbytet är överenskommet sedan tidigare och är ett led i FN-sändebudet Martin Griffiths plan för att bygga förtroende mellan de stridande parterna.

Båda sidor har fått två veckor på sig att revidera namnlistorna. Sedan ska utväxlingen klaras av på 45 dagar, enligt källor i de pågående förhandlingarna på Johannesbergs slott utanför Rimbo i Uppland – där TT på tisdagen fick exklusivt tillträde för att ta bilder på förhandlingsdelegationerna.

Regeringssidan har namngett 8 576 personer och rebellerna 7 687, enligt regeringsförhandlaren Askar Zaeil. Han sade också till AFP att regeringen krävt att rebellerna överlämnar Ala Abdullah Salehs kropp, Jemens förre president. Huthierna dödade honom sedan han brutit en skör allians med dem för att i stället åter liera sig med Saudiarabien.

Ingen vapenvila

Överläggningarna på slottet är inne på sin sjätte dag. De avslutas sannolikt på torsdag, eventuellt på fredag.

Att samtalen skulle leda till vapenvila är inte troligt, enligt Askar Zaeil.

– Jag tror inte att vi inte klarar att av åstadkomma sådana framsteg i den här samtalsrundan, säger han till AFP.

Efter samtalen i Sverige väntar fortsatta överläggningar redan i början av nästa år. Datum och plats är inte kända.

Öppnandet av flygplatsen i Sanaa och stridigheterna kring hamnstaden al-Hudaydah och storstaden Taiz i högländerna är två tunga frågor som – om parterna kunde enas – skulle leda till lättnader för det krigsplågade landets befolkning.

Förvärrad näringsbrist

FN-sändebudet Griffiths mötte media på måndagen, Han ville då inte avslöja hur nära parterna är i de många komplexa frågorna, men berättade att det är mycket tätt med möten där detaljerade diskussioner förs. Samtidigt utlovade han "riktiga nyheter" inom kort.

Efter fyra års krig står ungefär 14 miljoner jemeniter, halva befolkningen, på gränsen till massvält. FN betraktar situationen i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) uppgav på tisdagen att undernäringen i landet har ökat kraftigt under de senaste månaderna, skriver Reuters.