Publicerad:

Kuppen i fotobåset – visade hakkors och naket på rådhuset

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:

På ett torg i centrala Göteborg kan förbipasserande ta fina bilder med familj och vänner som projiceras mot rådhusets vägg.

Men i fredags kväll hade någon kuppat in en bild på ett hakkors i bildspelet.

– Jag blev så jävla förbannad, säger Tina Hallonsköld, 29.

Det var strax före midnatt i fredagskväll som Tina Hallonsköld, 29, väntade på bussen vid Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg. På torget finns ett fotobås som en del av projektet Julstaden Göteborg där det är meningen att förbipasserande ska ta fina bilder. Därefter projiceras bilden mot rådhuset.

1 av 2 | Foto: Tina Hallonsköld

Men i fredags såg motiven väldigt annorlunda ut – någon hade tagit bilder på ett hakkors och en naken rumpa.

– De här bilderna kom upp två-tre gånger eftersom det var ett bildspel. Jag blev väldigt chockad, säger Tina Hallonsköld.

– Sen blev jag så jävla förbannad. Jag är ofta ute och demonstrerar mot nazism.

Hakkorset försvann

Hon ringde polisen och kommunen direkt.

– De sa att de skulle åka dit, men jag vet inte om de gjorde det. Men bilderna var borta ganska snabbt, jag hade några vänner som åkte hem vid halv ett-ett och då var den inte kvar, säger Tina Hallonsköld.

Julstaden Göteborg, som är ett samarbete mellan Göteborg & Co, Göteborgs stad, fastighetsägare och företag, vidtar åtgärder omedelbart.

– Det första steget vi gör är att vi minskar öppettiderna på kvällen till klockan 21 och om det händer igen så får vi ju ta bort den. Det kommer fortfarande lysa fint med den andra belysningen på torget, men om den inte kan användas som det är tänkt så får den inte stå där, säger Birgitta Berglind, ansvarig för Julstaden, till Göteborgs-Posten.

”Inte meningen med fotoautomaten”

Teorin är att någon fotat av bilderna på hakkorset och rumpan.

– Det är oerhört beklagligt och jättetråkigt, det är verkligen inte tanken med fotoautomaten, säger Birgitta Berglind.

Tina Hallonsköld är inte förvånad att det här hände.

– Det är klart att folk missbrukar det här, det var ju bara att vänta tills det skulle komma upp något sånt här. Men det är självklart tråkigt, säger hon.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN