Björgen erkänner: ”Stina Nilsson var starkare än mig”

Av: Ludwig Persson

Publicerad:

SPORTBLADET

Sverige föll mot Norge och framförallt Marit Björgen i OS-stafetten i Pyeongchang. Nu avslöjar dock norskan att tävlingen blev precis vad hon fruktat – en kamp mot Stina Nilsson.
– Hon var starkare än mig, säger Björgen i en intervju med VG.

Marit Björgen lade ner sin skidkarriär efter förra säsongen och väntar nu sitt andra barn. Men 35-åringens prestationer ute i spåren är inget som den norska publiken glömt bort. Tidningen VG har publicerat en lista över de 100 största idrottsutövarna i Norge, en lista som toppas av just Marit Björgen. 

Skidlegendaren slår sig in på listan som ändå innehåller stark konkurrens i bland annat schackspelaren Magnus Carlsen, Ballon d’Or-vinnaren Ada Hegerberg samt Aksel Lund Svindal. I en längre intervju med VG berättar Björgen om sitt sista år som skidåkare och hur hon till slut fick vinna sitt åttonde OS-guld när hon tog hem stafetten före Stina Nilsson. 

– Det slutade med det scenario som jag fruktade på förhand – en duell mot Stina Nilsson. En spurtuppgörelse. Jag visste att hon inte skulle dra någonting så min plan blev att köra hårt i fem kilometer och hoppades kunna trötta ut henne. Jag minns att jag inte trodde att jag skulle klara av det, något man ser på mitt ansiktsuttryck när jag åker över mållinjen, säger Björgen till VG.

Var det en speciell stafettupplevelse? 

– Ja, det kanske var det starkaste som jag upplevt i en stafett för jag klarade att avgöra mot en åkare som kanske var starkare än mig. Och att avsluta på det sättet i en stafett, det var roligt och speciellt. 

Marit Björgen.
Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Marit Björgen.
Publicerad:

LÄS VIDARE