– Vi är många som är oroliga

Av: Pelle Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Åtskilliga Sverigedemokrater hoppar av efter att ha hotats

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
hemma hos SD Tomas Lust är förtidspensionerad och ville träffa nya människor samt hoppades kunna tjäna lite extrapengar när han ställde upp för SD. Hot har gjort att han vill hoppa av nu.

RONNEBY. Sverigedemokraterna i Ronneby känner sig rejält hotade.

– De flesta av oss har bestämt sig för att hoppa av nu, berättar Tomas Lust. Det är inte bara OG som hotar. Jag har själv blivit uppringd av en kvinna som kallat mig rasistdjävel och förklarat att hon vet var jag bor.

Foto: Jonas Bilberg
Originals Gangsters ledare Lars Bergquist.

I dag håller Ronnebys sverigedemokrater krismöte.

Hotfulla samtal

Läget inom partiet är spänt sedan det kriminella nätverket Original Gangsters börjat kartlägga SD-medlemmarna och flera fullmäktigeledamöter fått anonyma, mer eller mindre hotfulla samtal.

– Det har hänt en hel del de senaste dagarna, bland annat telefonhot, berättar partiets andranamn Anna-Mi Kullman.

– Men jag och min man Stefan tänker inte låta oss skrämmas. Vi hoppar inte av.

Krismöte i dag

Andra medlemmar har en annan inställning.

– Styrelsen ska ha möte om hoten i dag, berättar gruppledaren Rolf Fredriksson som var först att hängas ut på OG:s hemsida. Innan dess vill jag inte säga mer än att jag ogillar situationen.

Tomas Lund, 57, är orolig för sin familj.

– Det är klart man blir orolig och de flesta har förklarat att de nu tänker hoppa av. Själv tänker jag på min familj. Man vågar ju inte gå ut längre utan att se sig omkring och låser dörren ordentligt.

Hoten är en fara för demokratin, menar han.

– Svenska folket har röstat på oss. Då måste vi få vara med och bestämma.

– Vi lever i ett fritt land och ska få tycka och tänka som vi vill. Jag är inte rasist, men jag tycker att alla som bor här ska ha jobb. Jag har många kompisar som är invandrare.

”Tjäna lite extra”

Tomas Lust gick med i SD tidigare i år.

– Jag är förtidspensionerad och ville träffa nya människor och hoppades dessutom kunna tjäna lite extrapengar som politiker, berättar han. Då är det inte roligt att det ska sluta så här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN