Nike stänger flera butiker – efter rasistiska uttalandet

avClaes Olsson

Ett videoklipp där affärsmannen Adam Catzavelos från Sydafrika uttrycker sig rasistiskt väcker stor avsky i landet. Som en av många konsekvenser har sportjätten Nike stängt flera av sina butiker.

I videoklippet, som lades upp i sociala medier, filmar affärsmannen Adam Catzavelos sig själv när han sitter på en strand. Han uttryckte då sin belåtenhet över att ingen svart person befann sig i närheten, skriver sydafrikanska The Times.

"Fantastiskt hav och inte en enda kaffer i sikte", säger han i videon.

Det som i Sydafrika kallas "K-ordet" är en grovt nedsättande benämning av svarta afrikaner som användes under apartheidtiden.

Klippet har väckt en kritikstorm och politiker på nationell nivå markerar mot innehållet. Exakt var videon är inspelad är okänt.

Nike tar avstånd

Adam Catzavelos har identifierats i lokala medier och uppges ha sparkats från sitt arbete. Det har också rapporterats att hans fru arbetar för Nike. I ett uttalande slår företaget fast att man står upp för mångfald och respekt och att Catzavelos inte är anställd hos dem. Sydafrikanska medier rapporterar också att flera Nike-butiker har varit stängda efter händelsen.

H&M-butiker vandaliserades

Sydafrikas segregerade förflutna gör sig påmint i nutid, då rasistiska ageranden väcker stor uppmärksamhet. När svenska H&M tidigare i år kritiserades för en tröjreklam som en del uppfattade som rasistisk vandaliserades sex av kedjans butiker i Sydafrika.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sydafrika

Nike

Medier

Rasism