Byn vill förbjuda katter – invånarna rasar

Av: Malin Wigen

Publicerad:

Kattägare i en by i Nya Zeeland rasar efter ett förslag på ett förbud mot de fyrfotade djuren. Anledningen är att skydda naturlivet, skriver Buzzfeed.

I byn Omaui på Nya Zeeland har man man planer man att införa ett förbud mot katter, detta för att skydda naturlivet – främst fåglarna.  

Det är Environment Southland, som har ansvar för miljön i regionen, som kom med förslaget i veckan. Förbudet skulle innebära att alla katter skulle få hållas inomhus, skriver Buzzfeed. Dessutom skulle man inte få skaffa sig en ny katt.

Det kommer inte att tillåtas några nya katter. När din katt dör kommer du inte kunna ersätta den”, sa Ali Meade, chef för biologisk säkerhet, till Nya Zeeländska radiokanalen RadioLIVE.

Vill införa förbud mot katter.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vill införa förbud mot katter.

John Collins, som jobbar för en organisation i byn som värnar om landskapet, välkomnar förslaget. Enligt honom har förekomsten av katter lett till en betydande minskning a ödlor och fåglar.

– Katter dödar allt som rör sig. De äldre som bor här talar om att man kan vända stenar och se en massa ödlor, det håller på att förändras nu, till Buzzfeed.

Han tror att om man får bort både tama och vilda katter kan de lyckas återinföra några av de mer sällsynta fågelarterna. 

– Vi är inte katthatare, det handlar om att ta ansvar. Varför vill du bo på ett ställe där du förstör miljön.

Förslaget har dock fått invånarna att rasa. 35-årige Nico Jarvis som bott i Omaui i cirka fem år är en av de som är mycket besviken på förslaget. Hon äger själv tre katter. Hon känner sig lurad.

– Jag vill se bevisen som de har på att katterna påverkar miljön, säger hon till Buzzfeed.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN