”Burkamiljonären” på plats i Danmark

Publicerad:
Uppdaterad:
Rachid Nekkaz i Belgien när han betalade böter där 2011.
Foto: Yves Logghe / TT / Scanpix
Rachid Nekkaz i Belgien när han betalade böter där 2011.

NYHETER

Den fransk-algeriske miljonären Rachid Nekkaz har kommit till Danmark för att, enligt sitt tidigare löfte, betala dem som har bötfällts för att ha burit niqab och andra klädesplagg som döljer ansiktet.

Nekkaz, som har kallats "burkamiljonären", bjuder in de som har bötfällts och andra intresserade att träffa honom framför det danska Folketinget.

– Alla som fått en bot kan komma till mig, ge mig sin böteslapp och berätta sin historia. Det blir en fredlig politisk aktion. Jag gör det för att försvara den medborgerliga rätten att få klä sig hur man vill, säger han.

Sedan förbudet trädde i kraft den 1 augusti har tre personer bötfällts. Men miljonären har vissa kriterier om han ska stå för böteslappen. Han vill att boten ska ha utfärdats för att personen burit niqab eller burka på gatan. Han är ingen motståndare mot förbud mot heltäckande klädsel i offentliga byggnader som köpcentrum, flygplatser och banker.

Därför är det osäkert om han kommer att stå för kostnaden för en av de bötfällda – en kvinna som bötfälldes för att ha burit niqab i ett köpcentrum.

– För i de fallen så handlar det om säkerhet. Men i det här fallet känner jag inte till de exakta omständigheterna.

Lika osäkert är fallet med en 49-årig man som fick böter när han gick runt i bar överkropp, rånarluva och en träpinne i handen.

– Om mannen var våldsam eller stökig tänker jag inte betala. Men om han inte var farlig så gör jag naturligtvis det, säger Nekkaz.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN