SVT tog inte avstånd från SD-uttalande – fälls

Av: Sebastian Laneby

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraternas landsdagar i fjol sändes av SVT.

Nu fälls kanalen för att inte ha kommenterat eller tagit avstånd från sparkade Martin Strids uttalande om att ”muslimer inte är människor fullt ut”.

Granskningsnämnden menar att programmet ”strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”, rapporterar Resumé.

Det var under Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping i fjol som den tidigare SD-styrelseledamoten i Borlänge, Martin Strid, sa att ”muslimer inte är människor fullt ut” när han i ett resonemang beskrev en skala där man i ena änden är ”fullt ut människa och human” och i andra änden är ”100 procent muhammedan”.

Det hela kritiserades kraftigt, anmäldes till polisen för hets mot folkgrupp och till Justitieombudsmannen.

”Fullständigt oacceptabelt”

Martin Strid fick sedan lämna partiet.

– Det är ett fullständigt oacceptabelt uttalande han gör. Det kan vara det värsta jag har hört i sådana här sammanhang någonsin, sa Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda då.

Nu fälls SVT av Granskningsnämnden för att inte ha kommenterat eller tagit avstånd från uttalandet.

”Strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”

"Eftersom SVT inte, med stöd av demokratibestämmelsen, i eller i nära anslutning till sändningen tog upp och bemötte uttalandet strider programmet mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”, går det att läsa i domen, rapporterar branschtidningen Resumé.

Granskningsnämnden skriver vidare:

“Det förhållande att SVT nästa dag kommenterade och markerade avståndstagande från uttalandet och att dessa sändningar hade fler tittare ändrar inte den bedömningen".

Ska sluta göra markeringar

SVT fick efter valrörelsens sista partiledardebatt kraftig kritik för att ha tagit avstånd från SD-ledaren Jimmie Åkessons citat i direktsändning.

– Det måste vara helt unikt i svensk politisk historia att statstelevisionen i en slutdebatt, ett par dagar före att vallokalerna stänger, tar avstånd från ett parti. Jag har aldrig upplevt något liknande, sa Åkesson då.

Jan Helin, SVT:s programdirektör, har efter det gått ut och berättat att kanalen, som nu utreds av Granskningsnämnden igen, ska sluta med den typen av markeringar.

”Vi kunde ha skött vårt journalistiska hantverk bättre” skrev han på DN kultur.

Publicerad:

LÄS VIDARE