Här möts Vladimir Putin och Donald Trump i Finland – redo att prata om anklagelserna

avJohanna Rapp, Josefin Silverberg, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

HELSINGFORS/STOCKHOLM. Donald Trump och Vladimir Putin mötte idag pressen efter sitt möte i Helsingfors.

Båda presidenterna kallade mötet ”konstruktivt” och de uppgav att de berört en lång rad frågor.

Efter sina anföranden fick de frågor, bland annat om den påstådda ryska inblandningen i presidentvalet 2016.

Aftonbladet är på plats i Helsingfors och direktrapporterade från pressmötet.

Redan under söndagskvällen landade Donald Trump tillsammans med Melania Trump i Helsingfors för att under måndagsmorgonen tas emot vid presidentresidenset Talludden av Finlands president Sauli Niinistö och presidenthustrun och poeten Jenni Haukio.

Rysslands president, som under söndagen var upptagen med finalmatchen i fotbolls-VM samt möte med Frankrikes president Emmanuel Macron, där de bland annat diskuterades situationen i Syrien, landar först i dag.

Strax efter 12 landade Putins plan på Helsingfors flygplats och han möttes av stor säkerhet och pressfotografer som körts till flygplatsen i bussar från det upprättade mediecentret i Finlandia Hall i Helsingfors. Klockan 12.08 gick han ut ur planet och hälsade på delegationen som väntade innan han hoppade in i en mörk limousine och en karavan av mörka bilar körde iväg därifrån.

Men Vladimir Putin var försenad till mötet, som egentligen var planerat att starta vid klockan 12 svensk tid – men då hade den ryska presidenten ännu inte landat.

1 av 3 | Foto: Johanna Rapp

Enligt arrangörernas presstjänst har man ingen kännedom om varför han blev försenad – och inte heller hur det påverkar mötet eller vad Donald Trump gör under tiden.

Hoppas på bättre framtida relation

De två ledarna ska sitta ner i gotiska salen på Presidentens slott och samtala – någon formell dagordning finns inte – varpå en arbetslunch väntar innan Trump och Putin avslutar med en gemensam presskonferens, men schemat verkar ha kastats om.

Strax efter klockan ett svensk tid träffades de två ledarna inför den samlade presskåren, skakade hand och höll en kort genomgång. Den amerikanska presidenten gratulerade Putin till framgångarna med arrangemanget av fotbolls-VM.

– Vi ska prata om handel och kärnvapen, säger Trump som meddelar att han ser fram emot ett privat samtal med den ryske ledaren.

Han nämner också den frostiga relationen mellan de två länderna.

– Vi har inte kommit överens särskilt bra och det närmar sig två år nu. Att komma överens med Ryssland är en bra sak, inte en dålig.

1 av 9 | Foto: Brendan Smialowski/AFP

Redo att diskutera anklagelserna

Vladimir Putin vill prata om vapenkontroll och kriget i Syrien under mötet med Donald Trump, uppger Sky news och hänvisar till en källa till den ryska nyhetsbyrån RIA news agency. Enligt samma källa ska även Putin vara redo att prata om anklagelserna mot de 12 ryska personerna som åtalats för att ha påverkat det amerikanska valet. Från Ryssland förnekar man brottsmisstankarna, men enligt Sky news är man trots det ”redo för en dialog”.

Samtidigt som mötet pågår sker flera olika demonstrationer runt om i den finska huvudstaden. Polisen skriver på Twitter att de fått in 13 anmälningar om demonstrationer som kommer äga rum under dagen, men ingen av demonstrationerna väntas bli särskilt stora, uppger polisen som samtidigt varnar för att det kan orsaka störningar i trafiken.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM