”Får heta vad de vill – spikar ’Foppas’ Diamant”

Michael Carlsson synar V75-omgången på Jarlsberg, söndag 8 juli • Systemförslaget

1 av 3 | Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Diamanten imponerade vid senaste segern. I dag spikas han på V75 från Jarlsberg.
TRAV

Diamanten tar i dag klivet in i den översta eliten när han vinner storloppet i Jarlsberg.

En annan bra spik är ”flygmaskinen” Shadow Gar som gör debut för Jerry Riordan.

Det är V75 för tredje gången den här veckan och i eftermiddag är det norska Jarlsberg som står för värdskapet.

I Ulf Thoresen Grand International, med 800 000 norska kronor i förstapris i, gör Diamanten en spännande start mot den äldre eliten. Jag tror att det kommer att gå hur bra som helst. Stig H Johanssons ädelsten såg magnifik ut när han, förvisso i ett mycket billigt gäng, vann senast okörd efter en 1.08-avslutning från ledningen.

”Det var mer som ett snabbjobb”, konstaterade en mycket nöjd Stig H när jag pratade med honom efter loppet.

Än mer imponerade Diamanten gången innan när han avslutade strålande i spåren som tvåa efter Readly Express och klockan visade runt 1.09 hela sista varvet.

Den av Peter ”Foppa” Forsberg delägde stjärnan möter nu hästar som världs­mästaren Twister Bi och Elitloppshästen Lionel. Men eftersom de två sistnämnda kommer från något tveksamma insatser i senaste starten, samtidigt som Diamanten gnistrar och glimmar och troligen blåser till ledningen ganska tidigt.

Då tror jag att de andra får heta vad de vill för jag har väldigt svårt att se en i toppform varande Diamanten torska från spets. Jag spikar.

Shadow Gar är en riktig ”flygmaskin” som imponerade enormt när hon vann Stoeliten udner Elitloppshelgen förra året. Det italienska toppstoet har gjort många kanoninsatser mot stenhårt motstånd och nu gör hon en mycket spännande debut för sin nye tränare Jerry Riordan.

Det är väldigt bra träningsrapporter som har sipprat ut från Halmstadtränaren och Shadow Gar möter enklare hästar än vanligt. Hon är dessutom nedstruken två spår i banan och börjar från bricka sex bakom bilen.

Jag tror att Christoffer Eriksson kan köra hur som helst för att vinna det här loppet och för mig är Shadow Gar en solklar spik.

Sex segrar på sju starter i år

V75-omgången ser favoritbetonad ut och det är risk för en ny jackpott på femmorna.

Jag var länge inne på att spika Robert Berghs segermaskin i första avdelningen. För er som vill ha en tredje spik är det inte fel att gå på Hakon von Haithabu. Holländaren har tagit fyra segrar på fem starter för Robert Bergh i år och totalt vunnit sex av sju lopp i år. Han har vunnit hur enkelt som helst med krafter kvar och senast var han åkandes som överlägsen.

Hakon von Haithabu står billigt inne i klassen och varken spår två i voltstart (större plats i den norska voltstarten) eller den dryga distansen på tre varv ska vara några problem. Det kan mycket väl bara vara så att hästen är helt klar här och tar ytterligare en seger.

Av motbuden vill jag främst ha med innerspårets Una Lest som jag minns att tränaren Trond Andersen hyllade väldigt i våras när jag pratade med honom då. Han tyckte att det här kan vara en blivande topphäst och Una Lest har imponerat vid segrarna och vann även senast enkelt från ledningen. Kan bli en svår nöt att knäcka.

Inte snabb ut och kan tappa

Forever Peace är favorit i V75-2 och den norske femåringen har imponerat stort i två raka överlägsna segrar. Han har ett perfekt läge med spår två bakom bilen men det enda som kan vara emot är att han inte är snabb ut och tappar lite i början. Distansen är också 1609 meter och han möter även några tuffa konkurrenter.

Jag pratade med Timo Nurmos om S.S.Charpentier som är en vinnarhäst och som avslutade starkt från tillägg ute i spåren senast i Lindesberg. Det var första starten efter ett uppehåll och enligt Nurmos har hästen gått mycket framåt med loppet i kroppen och nu blir det andra bullar med framspår bakom bilen. S.S.Charpentier kan mycket väl vinna loppet och är mitt drag.

Det segervana holländska stoet Gina Schermer har vi sett vinna såväl försök som final i V75 och i mycket övertygande stil. Senast klev hon runt konkurrenterna under Elitloppshelgen och imponerade stort. Hon kan mycket väl vinna igen från ett perfekt läge men har fått snabba ­pengar på sig och möter tuffare motstånd.

En av dem är Stonewashd Diamant som var ruggigt bra vid segern från dödens senast, men har nu sämsta läget med spår tolv över kort distans.

Kan städa av det här gänget

Laser Tile är en frontrunner som är favorit i V75-4 från ett perfekt läge med innerspår bakom bilen. Det kan vara så att han leder runt om, startsnabb som hästen är. Men han kommer från en lite tveksam insats senast och har blivit åtgärdad och stått över efteråt.

Jag garderar och vurmar främst för Unbelievable As som tränas och körs av en viss Alessandro Gocciadoro. Hästen höll starkt från dödens som trea i Finland senast och med en snällare resa kan stoet städa av det här gänget.

Favoriten i V75-6, Coktail Fortuna, lär blixtra till ledningen och kan sedan bli svårfångad i jakten på femte raka segern. Han vann försök och final i V75 och övertygade stort under Elitloppshelgen.

Men vi vet alla hur vass Generaal Bianco är på speed när han får ligga still i ryggar och vänta med attacken. Då kan det bli fight till slut om så blir fallet.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 2–1–3–6 (8–15)

V75-2: 2–5–3–10 (4–7)

V75-3: 4–12–10–11 (7–9)

V75-4: 5–1–6–8 (3–12)

V75-5: 8 Shadow Gar (5–7)

V75-6: 3–8–4–10–5 (6–2)

V75-7: 5 Diamanten (3–6)

1 280 rader/640 kronor

V75 från Jarlsberg sänds i TV12 söndag klockan 14.00.

Du följer hela omgången i Trav365:s liverapport. Vi drar igång uppsnacket klockan 13.30 här.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75