Oljekatastrof i Nya Zeeland

NYHETER

Stora oljeklumpar hittade på populär strand – mellan 130 och 350 ton olja i vattnet

Ett grundstött lastfartyg utanför Nya Zeeland sände på tisdagen nödsignaler och utrymdes i grov sjö.

Oljeläckaget från haveristen växer och är nu landets värsta maritima miljökatastrof hittills.

– Jag måste tillstå att denna händelse har kommit till ett stadium som gör den till Nya Zeelands allvarligaste miljökatastrof till sjöss, sade Nya Zeelands mijöminister Nick Smith vid ett informationsmöte om det skadade fartygen.

Båtar i närheten samlades och tog hand om den 36 man starka besättningen från det skadade fartyget Rena som riskerar att brytas sönder.

Den första oljan från det läckande fartyget nådde på måndagen en av Nya Zeelands populäraste stränder på Nordön. Stora oljeklumpar hittades på stranden från det fem kilometer breda oljebältet.

Fåglar har redan dött

Fåglar i ett område där sälar, valar och delfiner också finns har redan dött.

Ytterligare 1 700 ton olja finns ombord på fartyget och under natten till tisdagen läckte en "betydande mängd" olja ut från Rena som skadats ytterligare i det hårda vädret, uppgav myndigheterna.

Mellan 130 och 350 ton olja upptäcktes under de första överflygningarna på tisdagsmorgonen. Det ska jämföras med de 20 ton som nått stränderna hittills.

Mer olja kommer att rinna ut

Försök har nu gjorts att täcka skadorna i de läckande oljetankarna. Men myndigheterna räknar med att mer olja kommer att rinna ur lastfartyget och säger att ytterligare föroreningar på stränderna är oundvikliga.

Omkring 250 människor, bland dem experter från flera länder, hjälper räddningsarbetarna att rensa stränderna och rengöra drabbade fåglar. Ytterligare 300 personer från försvaret står beredda att gripa in.

TT/Aftonbladet