Vill straffa ”förrädare”

Av: David Nannini Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk kan vara medlem i ”terrororden”

ENDA STRAFFET: DÖDEN  Anders Behring Breivik skriver i sitt manifest om Tempelherreorden. Ordens mål är bland annat att straffa ”förrädare” med döden.
Foto: Foto: REUTERS
ENDA STRAFFET: DÖDEN Anders Behring Breivik skriver i sitt manifest om Tempelherreorden. Ordens mål är bland annat att straffa ”förrädare” med döden.

Massmördaren Anders Behring Breivik, 32, tillhör ”Tempelherreorden” som skapades 2002.

Ordens mål är bland annat att organisera massiva terrorattentat.

En av medlemmarna uppges vara svensk.

Massmördaren Anders Behring Breivik.

I sitt manifest, som nu cirkulerar på internet, skriver Anders Behring Breivik att Tempelherreorden skapades under ett möte i London i april 2002, och att sammanlagt nio medlemmar från åtta olika länder deltog i två av säkerhetsskäl separata möten.

Ytterligare tre personer, däribland en svensk, ska ha varit förhindrade att delta i de första mötena men vara fullvärdiga medlemmar av orden.

Träffade ”krigshjälte”

I manifestet skriver massmördaren att han kommit i kontakt med serbiska ”kulturkonservativa” personer på internet, vilket senare ledde till kontakter med andra kulturkonservativa personer i Europa och att Tempelherreorden sedan grundades av dessa personer.

– Jag har inte hört talas om den här orden. Frågan är om den bara finns i hans fantasi eller om den finns i verkligheten, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan.

Före mötet i London i april 2002 ska Anders Behring Breivik ha träffat en serbisk ”krigshjälte” i Liberias huvudstad Monrovia, där den serbiske mannen ska ha tvingats leva i exil på grund av anklagelser om brott mot muslimer.

Tempelherreordens mål uppges bland annat vara att straffa ”förrädare” med döden och att organisera massiva terrorattacker, samt att slutligen ta den militära och politiska makten i alla länder i väst-Europa.

Fler möten

Efter mötet i London ska ytterligare två möten ha ägt rum i Baltikum med runt 25-30 deltagare från hela Europa. Under det sista mötet ska alla medlemmar ha kommit överens om att bryta all kommunikation på obestämd tid.

Svenska säkerhetspolisen har skickat agenter till den norska säkerhetstjänstens stab – för att undersöka kopplingar till ”svenska aktörer”, rapporterar Svenska Dagbladet.

Vill inte kommentera

Men Säpo vill inte kommentera uppgifterna om Tempelherreorden som förekommer i dokumentet.

– Huruvida vi känner till en viss organisation eller inte går vi inte in på, säger Sirpa Franzén, pressekreterare vid Säpo.

Publicerad: