Shawn Mendes gör intim och nära arenakonsert

avNatasha Azarmi

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM/ AFTONBLADET
Shawn Mendes på Globen i Stockholm.

KONSERT När popstjärnan Shawn Mendes intar Globen är det publikkontakten som är den stora behållningen.


Shawn Mendes
Plats: Globen, Stockholm. Publik: Relativt fullt. Längd: 90 minuter. Bäst: ”Youth”. Och ”Where were you in the morning” där Shawn Mendes skicklighet som sångare kommer fram. Sämst: Finns ju betydligt roligare låtar att avsluta med än snarkfesten ”In my blood”.


Jag glömmer aldrig Harry Styles intervju med musiktidningen Rolling Stone. När Styles fick frågan om inte hans musik kan verka okreddig då majoriteten av hans fans är unga tjejer svarade han:
– De är de bästa fansen man kan ha. De är vår framtid, våra framtida läkare, advokater, mödrar och presidenter. Det är tack vare dem som världen går runt.

I kväll består Globen av nästan uteslutande unga tjejer. Deras hängivna skrik får arenan att växa till det fyrdubbla.

De väntar på Shawn Mendes – en av tiotalets största tonårsidoler.

20-åringen från Ontario, Kanada började sin karriär på nätet. Genombrottet kom med en sju sekunder kort cover på Justin Biebers ”As long as you love me” på videoappen Vine.

I dag låter Mendes som en yngre version av John Mayer med sina gitarrdrivna och oskyldiga låtar om olycklig kärlek.

På scen är sångaren precis lika ofarlig som på skiva. Det är trevligt men här finns sällan något som griper tag och överväldigar.

Problemet är att han har för många låtar som känns som en musikalisk motsvarighet till mellanmjölk. Inte minst när han måste stå rakt upp och ned med gitarren i hand i låtar som ”Nervous” och ”Mutual”.

De stora ögonblicken händer i stället när han kommer nära publiken.

Tillsammans sjunger de genombrottslåten ”Stitches”, en låt om att få hjärtat krossat av sin första stora kärlek. Han ler brett av fansens sång.

Sedan sätter han sig vid pianot på en mindre scen i mitten av arenan. Allsången fortsätter i den ena balladen efter den andra. En gigantisk ros hänger över honom och lyser i samma färg som publikens blinkande armband.

Under ”Ruin” går han går ner på knä och tar sina fans i hand. De tar sig om huvudet, som att de inte kan förstå att han finns på riktigt. ”Jag gråter! Jag gråter!”, skriker någon.

”Youth” är Shawn Mendes bästa låt. Han säger att den handlar om att alla i arenan, oavsett ålder, har förmågan att rädda världen. ”As long as I wake up today, you can’t take my youth away”, sjunger hela Globen tillsammans.

Som ett bevis på Harry Styles klockrena svar.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ARTIKELN HANDLAR OM