Ni företräder de rika – vi står upp för resten

Slutreplik från Ulla Andersson om skattetrycket

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De allra flesta anser att klyftorna är för stora i Sverige. Det gör vi också, skriver Ulla Andersson.

REPLIK. Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Det beror framförallt på den gemensamt finansierade välfärden och att vi finansierar den tillsammans via skatter.
Men skattesystemet omfördelar allt mindre, progressiviteten har urholkats. 1998 gjorde skatterna i Sverige att inkomstskillnaderna minskade med 20 procent. Tio år senare hade effekten halverats till drygt 10 procent. Den här utvecklingen har gjort Sverige mer ojämlikt.
Men forskningen visar att jämlika samhällen är bättre än ojämlika. I ojämlika samhällen är hälsan och skolresultaten sämre och kriminaliteten högre. Om samhällsutvecklingen blir bättre med ökad jämlikhet så går ju Skattebetalarnas lösningar tvärtemot det.

Skattebetalarnas Sofia Linder skriver i stället att den statliga inkomstskatten borde avskaffas. Hon motiverar det med att vi redan har så pass höga marginalskatter att det inte lönar sig att arbeta mer om vi höjer skatterna ytterligare för människor som redan tjänar mest på arbetsmarknaden.

Låg- och medelinkomsttagare i Sverige betalar marginalskatter under eller i nivå med genomsnittet i OECD. De som har högst marginalskatter är höginkomsttagare och de utgör cirka 5 procent av alla med förvärvsinkomst.

Väldigt få av dem jobbar med timlön, utan de har höga fasta inkomster. Det handlar därför troligen inte om att de skulle dra sig för att jobba mer.

När det finns sådana marginalkostnader, alltså att man säger att folk inte tjänar tillräckligt på att öka antalet arbetade timmar, är huvudproblemet ofta att man inte har en fast anställning. Det vill vi ändra på, snarare än att sänka marginalskatten för de med högst inkomster. Så ökar vi den ekonomiska jämlikheten och tryggheten för fler.

I frågan om den statliga inkomstskatten är det den enda progressiva delen i skattesystemet och utgör endast någon procent av de totala skatteintäkterna.

De allra flesta anser att klyftorna är för stora i Sverige. Det gör vi också. Därför vill vi öka progressiviteten i skattesystemet och öka beskattningen av kapital och införa beskattning av stora förmögenheter.

Här märks det att vi företräder olika intressen. Skattebetalarnas förening företräder de redan rika och de med högst inkomster. Vänsterpartiet företräder resten.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM