Finland har fått sin egen superkedja

KÖPENHAMN. I VM-premiären föddes en svensk superkedja i Mika Zibanejad, Rickard Rakell och Mattias Janmark.

Nu har Finland fått sin egen.

JVM-hjältarna Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen dominerade fullständigt i öppningsmatchen mot Sydkorea.

Snacka om kedjereaktion.

Nu är Sydkorea det sämsta motståndet av alla i den här VM-turneringen. I alla fall på papperet.

Men Finlands 8-1 imponerar på grund av den offensiva kraft laget visade upp.

Finland har två toppkedjor som båda klickade i den här matchen och deras power play är inte att leka med där de har en uppställning med de fyra NHL-stjärnorna Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Mikko Rantanen och Mikael Granlund, kompletterade av backen Ville Pokka.

Det blev mål första gången de fick chansen, då Aho pangade in ett direktskott efter pass från Rantanen.

Men i den här VM-turneringen alla topplagen redan fått ihop några av världens bästa kedjor.

Avgjorde OS-finalen

I fredags såg jag inte bara den svenska ”AIK-kedjan” presentera sig.

Tidigare på dagen visade Ryssland upp en succétrio i Kirill Kaprizov, Pavel Datsyuk och Evgenij Dadonov, som gjorde sju poäng (3+4) tillsammans i öppningsmatchen mot Frankrike.

Den unge Kaprizov, som också avgjorde OS-finalen mot Tyskland i Sydkorea, då han sköt guldet till det som kallades OAR med ett direktskott i förlängningen. I premiären mot Frankrike spädde han på med två mål.

Jag såg också Kanadas förstalina med Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins och Jaden Schwartz skapa massor framåt mot USA, men inte ha riktigt samma utdelning.

Det är ändå VM:s bästa kedja på papperet.

Superstjärnan McDavid som vunnit NHL:s poängliga två år i rad i par med draftettan och klubbkompisen Nugent-Hopkins och St Louis stjärna Jaden Schwartz, som gick som nummer fjorton i första rundan 2010.

Alla i trion gjorde mål

Men Finlands och Carolinas radarpar Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen imponerade stort i VM-premiären mot Sydkorea, men veteranen Veli-Matti Saviainen, 32, som tredje länk i kedjan.

Alla gjorde mål och värst var den bara 20-årige Aho med två mål och två assist.

Dessutom låg han och Teräväinen bakom både 1-0 och 2-0 i första perioden, då de inte ens var en kedja utan spelade i numerärt underläge båda gångerna.

Det blev någon form av VM-rekord i mål i numerära underlägen, då finländarna gjorde tre mål i spel fyra mot fem.

Jag har aldrig varit med om något liknande på den här nivån.

Foto: TT

Nej, Finland har ett vasst VM-lag som vanligt och de har också en förstakedja med årets största NHL-succé Mikko Rantanen (Colorado), rutinerade Mikael Granlund (Minnesota) och unga Kasperi Kapanen från Toronto.

Nu var det den officiella andrakedjan som snodde showen i den här första matchen, men Finland har två kedjor som tillhör VM:s bästa.

Det är extremt viktigt att ha kedjor som är heta i en så här kort turneringen och där kemin stämmer direkt.

Det avgör ofta den här typen av turneringar till slut.

Jag hoppas naturligtvis att den svenska kedjan med Zibanejad, Rackell och Janmark fortsätter att producera i söndagens match mot Tjeckien.

Jag har ingen anledning att tro något annat.

Jag har ju sett en hel del berömda kedjor genom åren.

Den mest berömda med Igor Larionov, Sergej Makarov och Vladimir Krutov följde jag i åtta år på 80-talet när de var som bäst.

Den kemin finns inte en chans att bygga upp idag, då de i princip levde, tränade och spelade ihop elva månader om året.

Men jag undrar om jag inte såg den bästa i Canada Cup 1987, då coachen Mike Keenan bestämde sig för att låta Wayne Gretzky och Mario Lemieux spela tillsammans halvvägs in i turneringen.

Världens då två största och NHL:s största genom tiderna.

En kväll ingen i Kanada glömt

Det sägs att Keenan använde sig av 64 olika kedjekombinationer under de nio matcher som den turneringen pågick, så det fanns att välja på.

Men jag vet att Brian Propp var tredje länken i den kedjan i den tredje och avgörande finalen i Copps Arena i Hamilton, en magisk kväll som ingen i Kanada glömt. Men Propp var det ingen som tänkte på efter Mario Lemieux avgörande 6–5 i den avgörande finalen, framspelad av Gretzky.

Det var enda gången de två spelade ihop och det stavades magi.

Men jag ser gärna fler radarpar och superkedjor födas här i VM. Även om det blir lightversioner av vad jag såg den gången.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM