”En spelare i AIK tog muta”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Kenny Stamatopoulos slog larm om ett matchfixningsförsök.

Nu hävdar de åtalade – Dickson Etuhu och ”37-åringen” – att en annan AIK-spelare ska ha tagit emot mutor.

– ”Jag tror det finns folk i min klubb som sysslar med matchfixning” sa Kenny, hävdar 37-åringen under den stora matchfixningsrättegången.

Foto: ORRE PONTUS/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYR≈N

I maj förra året ställdes IFK Göteborg-AIK in på grund av ett misstänkt matchfixningsförsök. Den förre AIK-stjärnan Dickson Etuhu ska – enligt målvakten Kenny Stamatopoulos – uppmanat sin tidigare lagkamrat Stamatopoulos att påverka resultatet i matchen. En 37-årig vän till Etuhu var också med under det påstådda mutförsöket.

”Missförstod ett skämt”

I dag inleddes rättegången vid Stockholms tingsrätt. Fälls de båda misstänkta männen för grovt mutbrott är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Båda männen nekade till brott under rättegången och menar att Stamatopoulos bara missförstått ett skämtsamt resonemang.

Under rättegången framkom också nya uppgifter. De båda åtalade hävdar att Kenny Stamatopoulos – under mötet där det påstådda matchfixningsförsöket ägt rum – ska ha berättat att en annan AIK:are tagit emot mutor. Dessutom ska Stamatopoulos, enligt ”37-åringen” och Etuhu, själv berättat att han tidigare erbjudits mutor för att fixa matcher.

”Han började prata om mutor”

”37-åringen”:

– Det var han själv som började prata om mutor och vilka lagkamrater i AIK som skulle kunna ta emot pengar. Sedan går han till Rikard Norling (tränaren i AIK som larmade om brottet) och här sitter vi i dag. ”Jag tror det finns folk i min klubb som sysslar med matchfixning” sa Kenny.

Åklagaren:

– Kenny pekade ut en spelare i AIK som tagit emot mutor alltså?

37-åringen:

– Ja.

”Det är en bra grabb”

Under rättegången hävdar ”37-åringen” bestämt att Kenny Stamatopoulos ska ha berättat vid lunchen att en annan spelare i AIK har tagit emot mutor. Men varken ”37-åringen” eller Etuhu vill uppge vilken spelare det är som Kenny Stamatopoulos ska ha hänvisat till.

– Kenny berättade om att det fanns andra blivit erbjudna pengar i AIK. Men jag vill inte prata om vem det är. Det är en bra grabb, säger Etuhu.

”AIK är en för stor klubb för det”

Kenny Stamatopoulos lämnar en helt annan minnesbild i sitt vittnesmål.

– Mannen (37-åringen) sa att han hade en fråga: ”Tror du inte att det finns andra lagkamrater i AIK som gör det här?” Jag sa att jag inte kunde tänka mig någon. De skrattade och sa att jag var naiv. Mannen sa att han svor vid sina barn: ”det är killarna du minst anar i AIK”. Jag sa att jag inte trodde på det. AIK är en alldeles för stor klubb för det.

Åklagaren: Vem var det som pratade om att andra spelare i AIK var inblandade?

– Det var 37-åringen. När jag sa att det inte kan vara sant så skrattade båda och sa att jag var så naiv. Som jag minns det var det Dickson som sa det, men jag är inte helt säker.

Sportbladet har tidigare avslöjat att det under en tid pågick en parallell polisutredning gällande AIK och matchfixningsärendet där polisen undersökte om ytterligare spelare i klubben blivit utsatta för påtryckningar. Sportbladet har talat med de utpekade spelarna som förnekar att något sådant inträffat.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.