Därför nobbar han Nobelfesten

Per Wästberg stannar hemma: ”Inga svårigheter att avstå”

avAnna Shimoda, Hans Shimoda

NYHETER

Det blev inget Nobelpris i litteratur i år efter turbulensen i Svenska Akademien.

Därför väljer Nobel­kommitténs ordförande Per Wästberg, 85, att stanna hemma.

– Jag har varit på Nobelfestligheterna 39 gånger men jag avstår i år, säger Per Wästberg.

Det senaste året har varit stormigt för Svenska Akademien. Namnen på litteraturpristagare har läckt och misstänkt är ledamoten Katarina Frostenson. Hon ska ha avslöjat namn för sin make Jean-Claude Arnault, även kallad kulturprofilen.

I går dömdes Arnault för våldtäkt till 2,5 års fängelse av hovrätten.

Läckorna, ledamöter som hoppat av och Akademiens koppling till den då våldtäktsanklagade Arnault och hans klubb blev för mycket. I maj meddelade Akademien på sin hemsida att det inte blir något litteraturpris 2018.

Priset uteblir

”Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden”, skrev ledamöterna i ett gemensamt uttalande.

Nu kan Aftonbladet berätta att Nobelkommitténs ordförande Per Wästberg, 85, väljer att stanna hemma den 10 december. Orsaken är att det inte blev någon Nobelpristagare i litteratur.

– Jag är vanligtvis väldigt upptagen i december på grund av Nobelfestligheterna, men de avstår jag ifrån i år. Jag har faktiskt varit på utdelningen och banketten 39 gånger. För så länge jag var ordförande i Svenska Pen och Internationella Pen fick jag en inbjudan och sedan när jag blev medlem i Akademien.

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON
TAUR PAUS I ÅR. ”Jag är vanligtvis väldigt upptagen i december på grund av Nobelfestligheterna, men de avstår jag ifrån i år. Jag har faktiskt varit på utdelningen och banketten 39 gånger” säger Per Wästberg.

”Är ingen bojkott”

– Men jag har inga svårigheter att avstå och det är för att vi i år inte har något litteraturpris.

Är det här en bojkott från din sida?

– Nej, det är inte en bojkott. De förstår det, det är inte frågan om en demonstration utan det är helt logiskt.

Ska de andra ledamöterna gå?

– Några går dit för att det är kul, men jag går dit för att stödja och hylla pristagaren i litteratur. Finns inte han eller hon så får det vara. Men nästa år blir det säkert två pristagare, då får man vara ordentligt igång. Vi betraktar priset i år som uppskjutet, reserverat, då blir det två som en kompensation nästa år.

Är det bestämt att det blir så?

– Så har vi i Akademien fattat det av Nobelstiftelsen hela tiden. Är de snåla nog att dra in priset så får de bestämma det vid ett möte i januari. Om de gör det bara för att fondera nio miljoner så skulle vi bli en aning förvånade. Jag tror inte det, men de kan alltid hota lite grann.

”Två pris nästa år”

– Det har nog varit en tyst överenskommelse att det ska bli två pris nästa år och vi är inriktade i Nobelkommittén, där jag är ordförande, att dela ut 2018 och 2019 års pris då

Fem som inte kom på Nobelfesten 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM