ÅSIKT

Medierna försvarar Israel – till varje pris

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Aftonbladets artikel om organstölderna beskylldes för antisemitism

Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef

Nu är de så kallade liberalerna ute och vevar igen. I alla fall ett par av dem.

I senaste Filter kan man läsa en intervju som Donald Boström gjort med Chen Kugel, som i 14 år arbetade på det israeliska militärsjukhuset Abu Kabir. Kugel berättar att man där i flera års tid dagligen och olagligen tömde palestinska kroppar på organ.

Det där visste vi redan! skriver Karin Olsson (Expressen) och Henrik Bachner (Dagens Nyheter) i mun på varandra. Varför ältar ni tio år gamla fakta!?

Så lät det inte när Donald Boström i en numera världsberömd kulturartikel undrade vad som hänt Bilal och 59 andra palestinier i byn Immatín på Västbanken som skjutits och fått magarna uppsprättade och ögonen hopsydda: Hade de plundrats på sina organ?

Skandal, var ordet som då genljöd i mediesverige. Det är skandal att Aftonbladet sprider antisemitiska vandringssägner och rena lögner. Det var en horribel tanke, menade ett samfällt drev, att Israel höll på med organstöld.

En av dem som ropade högst var just Bachner, som alltsedan 1970-talet anklagat alla israelkritiker för att vara antisemiter (däribland Göran Rosenberg, som välförtjänt Augustprisnominerats för sin bok Ett kortuppehåll på vägen från Auschwitz). Så snart Bachner svingar ett namn följer medierna efter av rädsla. Det är åtskilliga som stumnat eller stötts bort med detta diskussionssabotage och skräckvälde.

Nu säger han alltså att uppgifterna om Abu Kabir, två tusen kroppar om året, är välkända – och därför ska man inte skriva om dem. Det är naturligtvis efterhandskonstruktion. Eller också blottas en intressant mörkläggning: Om den svenska pressen visste vad som hänt på Abu Kabir, varför talade man då inte om det? I vilket syfte undertryckte man i alla år sanningen?

Varför blev Nancy Shephard Huges forskning om organstölderna – som hon släppte för att stödja Aftonbladets publicering – breaking news i Israel och hela världen men inte i Sverige? Och är Chen Kugel bara artig, när han säger att Boströms artikel hjälpte till att stoppa organstölderna för gott?

På en punkt hade de palestinska mödrarna som citeras i Boströms artikel fel: israeliska armén dödade inte sönerna för att komma åt deras organ. De dödades för att de bråkat med den israeliska ockupationsmakten. Likväl rensades de på sina organ.

En reporter på Sveriges Radio som jag intervjuades av häromdagen, menade att mödrarnas anklagelse mot israeliska armén var mycket värre än att tusentals palestinier de facto skjutits ihjäl och plundrats på kroppsdelar.

Bilal var bara en palestinier. Hans mamma likaså.

I de ljusskygga obduktionssalarna på Abu Kabir passerade även israeler. Inte heller dem bryr man sig om. I det skeva perspektivet syns varken palestinier eller judar, det är staten Israel, ockupations- och repressionsmakten man försvarar till varje pris.

avÅsa Linderborg

ARTIKELN HANDLAR OM