’Är en jävla mur Gefle ställer upp’

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Hult sågar ultradefensiven: Till och med det där laget från Malta ville spela mer boll...

Foto: Niklas Hult.

Elfsborgs spelare sågade sig själva efter 0–0.

Men menade också att de aldrig mött ett lag som spelade som Gefle.

– De var ju mer defensiva än det där laget från Malta som vi mötte förra sommaren, säger Niklas Hult. 

Foto: Gefle matchade en ultradefensiv 5–3–2-uppställning mot mästarna – och knep en poäng. ”Det är inget jag förespråkar direkt. Det är det mest defensiva jag mött”, säger Niklas Hult.

Gefletränaren Pelle Olsson matchade en 5-3-2-uppställning mot svenska mästarna.

– Vi har en situation där båda våra ordinarie yttrar (Daniel Bernhardsson och Jonas Lantto) varit skadade. Eftersom vi hade gått in i säsongen med färre spelare i truppen hamnade vi i en jävla knipa. 

– För att få in de mest erfarna använder vi tre mittbackar. Vi vill också ha Orlov, Dahlberg och Oremo på planen men ingen av dem kan spela ytter. Däremot kan Dahlberg spela central mittfältare. Vi har helt enkelt anpassat oss efter spelarmaterialet. Men det är ett tillfälligt avsteg från 4-4-2, säger Pelle Olsson.

Taktiken fungerade mot Elfsborg och 0–0 innebar Gefles femte raka oavgjorda match – och många frustrerade Boråsspelare.

Trots 18 avslut var mittbacken Tom Söderbergs hörnnick i ribban en av få riktigt heta chanser.

”Mest defensiva”

– Det var en jävla mur Gefle ställde upp med. Men de gör det bra, de ställer upp så slaviskt i 90 minuter, säger Niklas Hult

Har du mött något liknande?

– Det vete fan. Det är inget som jag förespråkar direkt. Samtidigt spelar Gefle på ett sätt som gör att de tar poäng.

– Det är det mest defensiva jag mött och då har vi ändå spelat mot det där maltesiska laget (Floriana i kvalet till Europa League, 12–0 sammanlagt för Elfsborg). De ville ändå spela mer boll, säger Hult.

Stefan Ishizaki riktar kritiken mot det egna laget också:

– Vi är bättre överallt, spelare för spelare. Gefle vet att det här sättet att spela är deras bästa chans att få poäng. Även om lag kommer hit och spelar på det sättet borde vi slå dem.

Lasse Nilsson, som klev av med en vadskada efter 45 minuter, menar att Gefles ultradefensiv delvis handlar om hur allsvenskan är konstruerad:

– Vi har valt att ha 16 lag i allsvenskan och då får man acceptera att det finns lag som inte kommer upp på en högre nivå individuellt. 

– Jag kan inte minnas att jag mött en fembackslinje på elitnivå, men man får respektera deras val att spela så. Och trots all kritik så hänger ju Gefle kvar år efter år, säger Nilsson.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.