Kommissionens förslag: Smaksatt snus förbjuds

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vissa sorter av smaksatt snus kan nu försvinna för gott.

Det står klart när EU-kommissionen i dag presenterar sitt förslag till nytt tobaksdirektiv.

Samtidigt finns exportförbudet på snus kvar - mot den svenska regeringens vilja.

Det svenska snusets framtid har diskuterats flitigt under hösten. I dag presenteras EU-kommissionens förslag till ett nytt tobaksdirektiv.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att kommissionen planerat att förbjuda smaktillsatser i tobaksprodukter inom EU, vilket skulle kunna slå ut många svenska snussorter.

Inget undantag för svenskt snus

Klockan 12.30 i dag presenterade kommissionären Tonio Borg EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirektiv. Där slås fast att "produkter med karaktäristiska smaker" inte ska kunna säljas - vilket även ska gälla snuset.

– Konsumenterna får inte bli lurade. Tobaksprodukter ska se ut som och smaka som tobaksprodukter. Detta förslag säkerställer att attraktiv paketering och smaksättning inte används som en marknadsföringsstrategi, sa hälsokommissionär Tonio Borg i ett uttalande.

"Förslaget förbjuder inte specifika smaker men förbjuder tobaksprodukter med så kallad karaktäriserande smak, inklusive mentol. Rent konkret kan mentol i små mängder användas, men inte i stora kvantiteter som ger tobaksprodukten en smak som är annorlunda än tobak", står också att läsa i ett pressmeddelande.

Tidigare har uppgifterna om att detta skulle ske skapat stor ilska bland svenska EU-parlamentariker och bland många svenska snusare. Många av dem anser att förslaget skulle slå undan benen på det undantag gällande snus som Sverige har. Det förhandlades fram när Sverige gick med i unionen och gav oss en möjlighet att producera snus, något som är förbjudet i resten av EU. Flera EU-parlamentariker har sagt att man kommer gå till offensiven när tobaksdirektivet ska förhandlas i EU-parlamentet.

Förslaget stötte direkt på kritik från den svenska tobaksbranschen.

– Jag har otroligt svårt att se att kommissionen slutligen kommer att lyckas reglera snuset även här på hemmamarknaden. Men det är det första förslaget som läggs, det är nu som processen börjar, nu ska parlamentet och ministerrådet säga sitt, säger Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish Match.

EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) hittar både positiva och negativa aspekter gällande snuset i det nya direktivsförslaget.

– Det är bra att man förbjuder en massa smakämnen i cigaretter och tobak. Men det är ett tvetydigt undantag för tobak och sådana saker. Det står att tillsatser som behövs för tillverkningen av produkten ska vara kvar. Jag tolkar det som att man får använda smakämnen om det krävs för att göra snus, men inte vanilj, godis eller mint, säger han.

Schlyter tycker dock att det beslutet ska tas i den svenska regeringen.

– Jag tycker att vi kunde ta den diskussionen och bestämma det i Sverige, det hade varit det mest logiska. I princip har kommissionen inte fel, men beslutet bör fattas av Sverige i riksdagen, säger han.

Exportförbud står fast

Förutom hotet mot den svenska snuset på hemmaplan har den svenska regeringen också gått på offensiven när det gäller det exportförbud på snus som råder på EU:s inre marknad. Handelsminister Ewa Björling (M) har tidigare utlovat fullskaligt snuskrig om förbudet blir kvar.

– Nu har vi bedrivit en lågintensiv konflikt i flera år, på flera olika nivåer. Beroende på vad som står i det här nya förslaget från kommissionen till tobaksdirektiv är det fullskaligt krig som gäller, inget annat, sa hon i förra veckan.

Och i EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirektiv finns förbudet kvar - mot den svenska regeringens vilja. Men Sverige får fortsatt producera snus för eget bruk som tidigare.

EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirektiv är dock inte slutstationen för direktivet. Det ska nu vidare till EU-parlamentet och ministerrådet. De både måste vara överens innan direktivet kan bli verklighet i unionen.

Efter Tonio Borgs presskonferens kommenterade han tobaksförslaget för svenska TT. Han sa att han förstod att den svenska regeringen inte var nöjda med att exportförbudet finns kvar.

– Naturligtvis är den svenska regeringen – för att uttrycka det milt – inte särskilt road. Men låt mig citera det svenska Folkhälsoinstitutet: Snus är en produkt som är beroendeframkallande och orsakar skada. säger Tonio Borg till TT-

Borg ser inget problem med att direktivet sätter upp regler för snuset, trots det svenska undantaget.

– Snuset är redan reglerat genom det gamla direktivet. När Sverige fick undantaget gavs inget klartecken om att snuset inte kommer att regleras, säger Borg.

Att exportförbudet blir kvar samtidigt som andra rökfria tobaksprodukter är tillåtna motiverar han bland annat med att de produkterna anses ha så begränsad marknad och sällan riktar sig till unga användare – till skillnad mot snuset.

– Det finns bevis för att om snuset skulle lanseras så skulle det bli en succé, säger Borg till TT.

Aftonbladets snusupprop

Det svenska snuset är hotat. Ett lagförslag från EU-kommissionen kan leda till att smaksatt snus inte får säljas i Sverige. Vi som undertecknat detta upprop kräver att regeringen gör allt för att stoppa förslaget och rädda prillan.

Publicerad: