Ikonens kritik – mot Man United

avAndreas Käck

FOTBOLL

”Många som inte ger 100 procent”

Foto: Foto: TT
Schweinsteiger, Rooney och van Gaal

Peter Schmeichel, 51, känner inte igen sitt Manchester United.

I en lång intervju uttrycker han oro över att klubben gått ifrån sin värdegrund och numer satsar på dyra stjärnspelare i stället för egna talanger.

– Att spendera stora pengar är ingen garanti för att lyckas, säger dansken.

Foto: Foto: TT
Peter Schmeichel

Sedan Louis van Gaal tog över Manchester United har klubben spenderat över 2 miljarder kronor på nyförvärv och snart väntas man landa ytterligare en storvärvning i form av Barcelonas Pedro.

Den utvecklingen gillar inte förre stormålvakten Peter Schmeichel, som vann fem ligatitlar med United mellan 1991 och 1999.

”Förstår inte...”

I en lång intervju med The Mirror riktar dansken skarp kritik mot klubbens utveckling.

– De senaste årens prestationer gör att man tvekar på vad det här laget är kapabelt till. Att spendera stora pengar är ingen garanti för att lyckas. Det går inte att köpa sig till framgång. Du måste bygga laget från grunden, säger han och menar att van Gaal numer har för många pusselbitar att lägga.

– Om du frågade van Gaal om han vet vilken som är hans bästa startelva, och bad honom svara ärligt, så är jag säker på att han hade sagt nej. Jag tror inte att någon vet vilken som är Uniteds bästa startelva. Han (van Gaal) försöker, så klart, men vissa saker förstår jag inte. Till exempel undrar jag varför man tog in Radamel Falcao – vad gjorde han i Manchester United?, undrar Schmeichel.

”Ger inte 100 procent”

Enligt The Mirror har Manchester United haft en egenfostrad spelare i alla sina matchtrupper sedan 30 oktober 1937. Och nu talar mycket för att den trenden snart kommer att brytas.

– Nämn en spelare som kommit från de egna leden och som spelar på regelbunden basis och är med i landslaget? Just det – det finns ingen. Och det är Manchester United vi snackar om!, dundrar Schmeichel.

I intervjun pratar han varmt om en spelare – Wayne Rooney.

– Han är en nyckelspelare. När Rooney spelar så ser vi ett annat Manchester United. Jag är ett stort fan av Wayne eftersom han alltid ger 100 procent. Tyvärr är det många spelare som inte ger 100 procent, vilket gör mig och mina före detta kollegor besvikna. När vi sitter och diskuterar dagens United känner vi oss besvikna över att vi har spelare som spelat i klubben i tre, fyra eller fem år och som inte gett 100 procent.

Schmeichel avslutar intervjun med att analysera förra helgens premiärmatch mot Tottenham och slår fast att en förbättring måste till om Manchester United ska ha något i toppstriden att göra.

– Jag vågar påstå att det var en bedrövlig insats mot Tottenham. Det såg håglöst ut. Tottenham dominerade matchen, men ändå fick United tre poäng, säger Peter Schmeichel.