Uppgift: Skandal i belgisk toppfotboll

Flera polisrazzior – efter misstänkta fusket: ”Inget att dölja”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Belgisk fotboll skakas av en skandal.

Enligt AP handlar det om flera fall av korruption och flera av de största klubbarna har fått besök av polis.

– Vi har inget att dölja, säger Club Brügges ordförande Bart Verhaeghe till belgisk press.

Det var på onsdagen som bomben briserade.

Enligt nyhetsbyrån AP har polisen genomfört 57 razzior i Belgien och sex andra europeiska länder med anledning av en undersökning om misstänkt korruption i form av ekonomiskt bedrägeri och matchfixning.

44 av tillslagen ska ha gjorts i Belgien och de övriga 13 i Frankrike, Luxemburg, Cypern, Montenegro, Serbien och Makedonien.

Flera gripna

Flera av Belgiens största fotbollsklubbar pekas ut i undersökningen.

AP skriver att åklagarmyndigheten i Belgien meddelat att man samlat bevis i över ett år som styrker att agenter ska ha genomfört ”suspekta pengaöverföringar” i samband med spelarövergångar. Det ska också handla om misstänkt manipulering av matcher.

Flera personer ska ha blivit gripna. En av dem är Mogi Bayat, en av Belgiens mäktigaste agenter. Även Champions League-klubben Club Brügges tränare Ivan Leko ska ha gripits, precis som tidigare Anderlecht-tränaren Herman Van Holsbeeck och fotbollsdomarna Bart Vertenten och Sebastien Delferiere.

Totalt ska nio av de 16 klubbarna i den belgiska högstaligan vara involverade i polisens undersökning. Enligt belgiska tidningen Het Laatste Nieuws är det följande klubbar:

Anderlecht, Club Brügge, Racing Genk, Standard Liége, Gent, Kortrijk, Lokeren, KV Oostende och KV Mechelen.

– Club Brügge är samarbetsvilliga och har ingenting att dölja, säger klubbens ordförande Bart Verhaeghe till belgiska VTM Nyheter enligt NRK.

– I dag har polisen genomfört en husrannsakan i RSC Anderlecht. Det är en del av en större undersökning, klubben är samarbetsvillig och ger inga ytterligare kommentarer, säger Anderlechts presstalesman David Steegen.

Club Brügge spelar sin nästa match i Champions League hemma mot Monaco den 24 oktober.

Ivan Leko
Foto: GABRIEL BOUYS / AFP
Ivan Leko
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.