Postnords nya regler gör det dyrare att beställa från Kina

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Alla som köper varor på internet från Kina eller andra länder utanför EU tvingas betala en avgift på upp till 125 kronor – redan från mars.

Det avslöjar SVT Nyheter som också rapporterar att beslutet innebär att hundratusentals paket kan tvingas sändas tillbaka till sina hemländer.

Postnord kommer att börja ta ut en administrationsavgift, som ska börja gälla från den 1 mars, skriver de på sin hemsida.

SVT, som var först med att rapportera om att avgiften kommer att bli 75 kronor per paket som kommer från länder utanför EU, som exempelvis Kina, för paket upp till ett värde på 1 500 kronor. Men avgiften kan till och med bli högre vid dyrare paket, då blir administratörsavgiften 125 kronor, skriver SVT.

Varje dag kommer långt över 100 000 paket till Sverige från Kina. Då det varit nästintill gratis frakt och ingen moms har bland annat kläder och elektronikprylar varit mycket billigt att köpa.

Staten har förlorat miljarder

Enligt Tullverket har svenska staten gått miste om miljardintäkter efter den förlorade momsen på paketen från Kina. Och nu ska alltså avgiften tas ut för att Postnord ska se till att moms betalas in – och kostar prylarna över 1 500 kronor ska alltså även tull tas ut, rapporterar SVT.

– Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket till SVT Nyheter.

Då det kan ta två månader från att man beställt sina varor tills de kommer till Sverige gör det att många som köpt sina prylar de senaste veckorna inte vetat om att de nu tvingas betala en administrationsavgift plus den svenska momsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN