Du smittar 150 personer – på fem minuter

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Så snuskig är nysningen

Glöm inte näsduken nästa gång du är förkyld och åker kommunalt. En enda nysning är allt som behövs för att sprida snuvan vidare till 150 medpassagerare, enligt en brittisk studie.

Tunnelbana och bussar i rusningstid är riktiga smittfällor. En enda nysning rakt ut i luften sprider baciller till uppskattningsvis 150 människor på bara fem minuter. 100 000 små slemdroppar skickas iväg när du nyser, som landar i ansikten, på säten och kläder om du inte stoppar bacillerna med en näsduk.

Roger Henderson, förkylningsexperten som står bakom undersökningen, kom fram till att ungefär 10 procent av alla resenärer kommer i kontakt med bacillerna från en enda nysning.

– Vid rulltrapporna påverkas till exempel cirka 150 människor av en nysning under rusningstid, säger han till Daily Mail.

Många irriterade

1300 pendlare deltog i studien. Nästan alla sa sig uppleva minst en förkylning varje vinter. Och många uppgav att de irriterar sig på medpassagerare som snuskar sig. 20 procent stör sig på dem som nyser utan att använda en näsduk, och 33 procent ilsknar till när folk hostar utan att täcka för munnen.

Använd näsduk

Lösningen på problemet är näsdukar. Hanna Nowak, från Lemsip Man All In One, var med och utförde studien. Hon säger att det är omöjligt att undvika baciller helt och hållet.

– Det enda vi kan göra är att hindra bacillerna från att spridas.

Hon förslår att vi ska bunkra upp näsdukar i väskan och inte lämna kvar gamla tidningar på tåget. Hon rekommenderar även att vi ska hålla oss positiva och glada under rusningstiden eftersom immunsystemet fungerar bättre när vi är lyckliga.

Publicerad: