"Det blåser djävulskt mycket"

Av: Anders Munck, Josefin Westin, Sebastian Chaaban

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Klass 3-varning i Halland och Västra Götalands län

1 av 2 | Foto: SMHI
SMHI:s varningskarta. I röda områden råder klass 3-varning, orange klass 2 och gul klass 1. Läs mer

Ett oväder med regn och kraftig blåst har dragit in över västkusten i dag.

SMHI har utfärdat klass 3-varningar och det finns risk för översvämningar i stora delar av södra Sverige.

I norr utlovas snö.

Kaoset efter förra ovädret som orsakade stora översvämningar i Göteborg hade precis lagt sig. I morse kom nästa oväder. Det drog in över Västsverige under förmiddagen.

– Det blir mycket hård vind längs västkusten, det kommer att blåsa kuling, mellan 15 och 20 meter i sekunden, säger Gustav Åström, meteorolog på SMHI.

Blåst har lossat tak

Aftonbladets reporter Marcus Wulcan befann sig vid 12.30-tiden på västkusten.

– Det blåser djävulskt mycket och regnar. Det är mycket vatten på vägarna och stor risk för vattenplaning, säger Marcus Wulcan.

Den kraftiga blåsten har lossat delar av en takplåt på det gamla turisthotellet Oscars på Marstrandsön så pass att en gata i Marstrand spärrats av.

Varningar uppgraderas

Med de kraftiga vindarna förs också regn och blötsnö in över landet.

I flera län: Halland, Västra Götaland, Bohuslän, och Västra delen av Kronoberg- och Jönköpings län finns det risk för översvämningar i olika vattendrag. Där utfärdade SMHI en klass 2-varning på morgonen. I Hallands och Västra Götalands län uppgraderades varningen vid 12-tiden till en klass 3-varning, den högsta som finns.

Sandsäckar till Ätran

På västkusten kan det under dagen regna uppåt 20 millimeter regn. Störst klass 3-varning ligger över områden kring Ätran. Det löper störst risk att drabbas av höga vattenflöden, enligt SMHI.

Myndigheten för samhällskydd och beredskap ska därför skicka 300 sandsäckar och 36 meter barriär, på begäran från kommunen via länsstyrelsen, uppger TT.

Det värsta nederbörden ska vara över framåt kvällen.

Snö i Örebrotrakten

Under dagen fortsätter fronten in över småländska höglandet och norrut.

Mestadels blir det regn i syd, men lokalt kan det komma blötsnö.

– I Götaland är det så pass milt att det mest blir regn, så det ska inte vara några problem för trafiken. Men från Örebrotrakten och norrut kommer nederbörden i form av snö, säger Gustav Åström.

Ovädret når Norrbotten framemot midnatt.

Klass 1-varningar i norr

Det kan bli uppemot en decimeter snö i Örebrotrakten. Längre norrut kommer större mängder snö, och SMHI har utfärdat en klass 1 varning för Värmland, Dalarna, Gävleborg, och stora delar av Norrland, främst på grund av risk för halka på vägarna.

Trafikverket varnar samtidigt för lokal ishalka i östra Götaland och södra Svealand. Samt lokal snöhalka i stora delar av norra Sverige.

– Längs norrlandskustem så är det mer regninslag och ytorna ligger på minussidan. Det finns risk för riktigt kalla och hala vägbanor, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

I fjälltrakten varnas innevånarna för kraftig vind, från dalafjällen till lapplandsfjällen.

Olyckor efter ishalka

Redan på morgonen inträffade flera olyckor i Sörmland. På riksväg 56 norr om Katrineholm körde en lastbil av vägen i halkan – och välte.

– Det är mycket halt på vägarna här, så det gäller att köra försiktigt, säger Roland Lindkvist,  länsvakthavande befäl vid polisen i Södermanland.

En lastbilsolycka inträffade också på länsväg 250, utanför Gunnilbo i Västmanland på morgonen. Lastbilen körde av vägen och in i ett träd.

Föraren klämdes fast vid olyckan, men räddningstjänst och polis var snabb på plats. Den skadade fördes med ambulans till akuten i Västerås. Föraren ska vara mycket allvarligt skadad, enligt polisen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN