Mejla

Peter Kadhammar

Vi borde inte godta Carin Jämtins lögn

Publicerad:
Uppdaterad:

Alla inser att en politiker inte kan berätta allt, i alla fall inte nu, medan personfrågor är rykande färska och därmed känsliga. Till exempel om Juholts avgång. Eller avsättning.

Aftonbladet kunde i måndags ge en detaljerad skildring inifrån socialdemokraternas verkställande utskott där ledamöterna med röstsiffrorna nio mot tre förklarade att de inte hade förtroende för sin ordförande.

Det skedde vid 14-tidenvi fredags. På trottoaren utanför stod pressen och huttrade. Socialdemokraterna demonstrerade sin motvilja mot journalisterna genom att låta dem ana värmen i det stora, tomma samlingsrummet som syntes genom glasrutan.

När partisekreteraren Carin Jämtin flera timmar senare kom ner sa hon:

– Vi har uttalat att vi har fortsatt förtroende för honom.

Med lite god vilja kan det tolkas som en sanning, även om vi nu vet att Jämtin menade:

– Vi har förtroende för Juholt tills i morgon då han själv får meddela sin avgång.

I nästa mening sa Jämtin:

– Han kommer att vila sig och jobba vidare som partiordförande.

Det var inte sant.

Jämtin fortsatte på den inslagna vägen i söndagens Agenda då hon sa:

– Vi hade landat i den slutsatsen att vi ville jobba vidare med Håkan Juholt som partiordförande.

Det är förståeligt om socialdemokraternas ledning önskade ge Juholt en värdig avslutning. Det är absolut förståeligt att verkställande utskottet, VU, inte kommenterar sina interna diskussioner. Men Carin Jämtin passerar en gräns när hon påstår att VU hyste förtroende och att Juholt skulle fortsätta.

Det är lätt att låta den sortens uttalanden passera. Man får förstå dem etc. Av hänsyn etc. Mediatryck etc.

Vad sker med samhället om vi accepterar lögnen som politiskt verktyg? Vi befinner oss då i en brant utförsbacke, inte bara i den politiska kulturen utan som medborgare. För då godtar vi att det finns en överhöghet vilken portionerar ut sanningen som den finner bekvämast för sina syften.

Man brukade säga att det bara finns ett tillfälle då en politiker får ljuga, och det är inför en devalvering. I Sverige devalverar vi inte längre. Det finns därför inga omständigheter då vi ska godta lögner från politiker.

Kanske borde fler än Juholt avgå.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN