Sov med linsen – få perfekt syn

Publicerad:
Uppdaterad:

Optikern: Det är skönt att slippa ha något i ögat under dagen

Sov med linsen i, ta ut den på dagen – och se perfekt. Ortokeratologi är ordet som ska frälsa alla närsynta.

– Folk är intresserade, det är skönt att slippa ha något i ögat under dagen, säger Magnus Siira på butiken Glasögonfyndet.

Optikern Magnus Siira på butiken Glasögonfyndet har märkt att många pratar om den nya linsen.
Foto: OscaR MAGNUSSON/Bildbyrån
Optikern Magnus Siira på butiken Glasögonfyndet har märkt att många pratar om den nya linsen.

Ortokeratologi som vetenskap har drygt trettio år på nacken, men det är först nu den är på väg att få sitt genombrott. På Glasögonfyndet i Göteborg ska man börja sälja linserna efter påsk.

– Våra optiker har just varit på kurs. Vi märker att det är ganska mycket folk som pratar om detta, många har jobb där man inte kan ha glasögon eller linser, säger butikschefen Magnus Siira.

Ser lika bra som utan synfel

Linsen bärs på natten, och medan man sover plattar den till kupigheten och ändrar formen på hornhinnan. På morgonen tar man ur linsen och ser, enligt förespråkarna, lika bra som om man inte hade något synfel.

– Man ska ha linser varje natt i början, sen kan man dra ned på det successivt. Men om man inte använder den alls kommer närsyntheten tillbaka, säger Magnus Siira.

Alla kan inte ha linsen

Men det är inte alla som kan ha linsen – än.

– Det är bara närsynta som kan hjälpas av den, men jag vet att det jobbas på något liknande för översynta, säger Magnus Siira.

Och smakar det, så kostar det.

– Priset ligger på ungefär 3 000 kronor som startkostnad, och sen abonnerar man på linser. Men jämfört med en laseroperation på 15 000 kronor per öga är det ganska billigt, säger Magnus Siira.

Svårt att avgöra än

Bland ögonspecialister finns dock fortfarande viss skepsis.

– Man vet ju att det inte är bra att ha vanliga linser över natten, vilket kan ge bestående skador på hornhinnan. Men det är svårt att avgöra om det är bra eller dåligt än, time will tell, säger Ulf Stenevi, ögonläkare på Mölndals sjukhus.

FAKTA/Så funkar det

Erik Gustafsson (.se)

Publicerad: