Matkontrollanter matförgiftades

Publicerad:
Uppdaterad:

Restaurangtillsynsmän insjuknade efter catering-buffé

Livsmedelsverket i Uppsala hade utbildningsdag, bland annat för anställda som hjälper kommunerna med livsmedelstillsyn. Oväntat fick de insyn i vikten av sitt arbete.

Flera deltagare drabbades nämligen av matförgiftning efter att ha ätit den caterade maten från en lokal restaurang.

Det var i onsdags som Livsmedelsverkets avdelning för kommunstöd hade utbildningsdag. Deltog gjorde det 20-talet anställda som jobbar med att hjälpa kommuner med livsmedelstillsyn i restauranger.

Deltagarna åt lunch på hotellet där konferensen hölls, och till middag bjöds de på buffé från Hambergs fisk, som både har restaurang och catering i Uppsala.

Nästa dag blev nio deltagare sjuka.

Kräkningar och diaréer

– Ännu är det inte klart vilken mat som orsakat matförgiftningen. Det jag däremot vet är att flera mått riktigt dåligt, och drabbats av kräkningar och diarréer, säger Peter Brådenmark, chef för Livsmedelsverkets tillsynsavdelning, till Upsala Nya Tidning.

Nu har Livsmedelsverket anmält händelsen till miljökontoret i Uppsala, som tagit prover på den cateringmat som är kvar.

– De har tagit prover på en terrin och grönsaksgarnering. Annars har vi inte så mycket kvar av maten, eftersom det som finns på den buffé som livsmedelsverket fick är av en lite speciell sort, säger Jan-Christer Hamberg, som äger Hambergs fisk.

Karin Thurfjell

Publicerad: