”Nu börjar gränsen bli nådd”

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Läsarna rasar mot de nya sjukskrivningstiderna

I aftonbladet.se:s forum gick debatten om de nya sjukskrivningsreglerna varm.

– Nu är det dags att folk reagerar kraftigt, skriver signaturen "Slonce".

Aftonbladet.se har under dagen förgäves sökt ansvariga vid socialstyrelsen för en kommentar till att läsarna rasar.

Cirka 80 procent av aftonbladet.se:s läsare som vid 19-tiden hade röstat i frågan "Vad tycker du om Socialstyrelsens förslag", svarade att det var dåligt. Då hade över 1000 läsare debatterat ämnet i forumet.

Enligt Socialstyrelsen ska vägledningen för sjukskrivningar leda till ökad rättvisa och bättre kvalitet. Men det är något som signaturen "LeH ifrågasätter:

– Naturligtvis handlar det inte om "rättvisa". Men desto mindre medel som förbrukas från socialförsäkringarna, desto mera medel finns ju teoretiskt till förfogande för att till exempel framöver sänka olika skatter. För kanske i första hand redan välbärgade.

Individuell prövning

"Stolt svensk" anser att man har dragit det alldeles för långt när Socialstyrelsen gått ut med rekommendationer till läkarna om sjukskrivningstider.

– Nu börjar gränsen bli nådd för alla tokigheter regeringen hittar på. Har en nära anhörig som drabbades av utmattningsdepression och hon kunde knappt ta sig ur sängen, hur skall man kunna arbeta i det skicket?

Signaturen "q43" tycker att man borde ta större hänsyn till individens situation och många läsare uttrycker i aftonbladet.se:s forum oro över att alla människor inte återhämtar sig exakt lika snabbt.

– Hur kan man sätta tidsbegränsningar för hur länge man får vara sjuk vid olika sjukdomar?? Detta är individuellt då vi alla ser olika ut och reagerar olika på olika sjukdomar, menar signaturen "q43".

Kvinnorna drabbas

Signaturen "Härolden" anser att kvinnorna drabbas hårdare av förslaget och känner sig upprörd.

– Bröstcancer upp till tre veckor efter operation. Prostatacancer upp till sex veckor efter operation. Som vanligt är det en massa män som bestämmer!

"Ibragol" påpekar att man inte tar tillräckligt stor hänsyn till blivande mammor.

– Jag tycker mest synd om alla gravida kvinnor. Har jobbat med flera höggravida, och det verkar vara väldigt tungt och smärtsamt. Nu kan dom inte sjukskriva sig mot slutet… Jag är glad att jag inte är kvinna, skriver "Ibragol".

Positiva reaktioner

Andra är positiva till den nya listan, som kanske kan minska de långa sjukskrivningarna.

– Bravo! En välkommen reform! Svenska folket är sjukast i världen trots att vi har en levnadsstandard som är en av de högsta. Det är inte rimligt, skriver signaturen "Rektorn".

Även "Ingokryddan" tycker att större delen av listan är formulerad på ett bra sätt och ser arbete som ett möjligt botemedel i vissa sammanhang.

– Det finns sjukdomar som gör det praktiskt omöjligt att arbeta men efter genomläsning av listan så tycker jag att det mesta verkar vara formulerat med rim och reson. Arbete är en helande kraft eftersom det ger socialt umgänge och ofta är mycket bättre än att sitta hemma i isolering.

Publicerad: