Mejla

Alex Schulman

Är jag den enda som blir äcklad av galenskapen?

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Jag hade inte för avsikt att titta på MMA-kampen mellan Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Anthony ”Rumble” Johnson, men det hände sig att jag blev nödig mitt i natten och jag gick på toa och tog en titt på Twitter när jag ändå var uppe och såg att folk skrev i versaler att NU ÄR DET DAGS - GO ­MAULER!! Så jag slår på ­teven precis lagom till att se hur denne ”The Mauler” får en smäll och blir groggy och hade det varit boxning så ­hade väl matchen varit slut där, men i MMA så har alltså matchen bara börjat.

”The Mauler” är så borta att han inte kan stå. Motståndaren kastar sig över honom, ligger på honom och matar ett dussintal slag mot hans ansikte och huvud. Slag efter slag ­efter slag. Jag tänker: Kommer han att överleva det där? Varför gör inte domaren något? Varför avbryter ingen matchen?

Dagen efter. Hela Sverige tycker synd om ”The Mauler” efter förlusten. Media rapporterar om taktiska misstag och om ”The Maulers tårar”. Zlatan skickar uppmuntrande ord på Instagram. Alla hoppas att han får en ny chans, att han kommer upp på sadeln igen. Jag kan inte sporten och jag känner inte till hur diskussionerna har gått tidigare, men jag måste säga att det förvånar mig att jag ingenstans hör en enda röst som ifrågasätter själva existensen av den här sporten. Den känns ju medeltida. Eller, vänta, den påminner mer om gladiatorspelen i romarriket, i det att de som tävlar alltså kliver in i en bur och att det i denna bur är tillåtet att göra i stort sett vad som helst för att få den andra på fall. Således är det två människor som försöker döda varandra.

Jag tittar och jag blir otroligt illa berörd av det. Det gör ont i hjärtat, jag blir svag och illamående. Jag vill inte att människor gör så mot varandra. Jag vill inte se på det. Jag blir illa berörd av publiken också, 30 000 personer tar sig alltså till Tele2 Arena för att se på när två människor försöker förgöra varandra. Vad är det för ­något? Vad är vi för män­niskor?

Så jag googlar, försöker hitta någon som håller med mig, jag kan omöjligen vara ensam om att äcklas av den här galenskapen. En läkare har skrivit en debattartikel där han gör klart att åtmin­stone två av slagen mot ­Maulers huvud var av direkt livshotande art.

Men det bryr sig inte ”The Mauler” om.

Och ingen annan heller.

Showen fortsätter.

Det är så obegripligt, äckligt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN