”Det har gnagt i mig hela året”

avElin Kardell

1 av 4 | Foto: ERIK SIMANDER

Bianca Salming, 17, är ett svenskt medaljhopp i JVM i Polen.

Men den största ­pressen kommer inte utifrån, den sätter hon på sig själv.

– Ibland kan det bli lite psykiskt jobbigt, säger ­Bianca Salming.

Mångkamperskan Bianca Salming – ja, det är dottern till hockeylegendaren ­Börje Salming, men det här ska ­inte handla om honom – åker till Polen för att tävla i sjukamp i junior-VM i veckan.

Salming är det största svenska framtidshoppet i sjukamp sedan Carolina Klüft.

Pressen och målmed­vetenhet kan vara en fiende, men kanske också anledningen till hennes framgångar.

– Utan den hade jag nog inte varit lika bra, säger hon.

Bianca Salming har haft stora idrottsliga fram­gångar med bland annat fem SM-guld. I år fyller hon 18 år och hon börjar närma sig sin ­seniortid. Men närmast ­siktar hon på att bli av med det som gnagt i ett helt år.

– Jag kom sjua förra året (på JEM) och det har suttit och gnagt på mig, hela året. Jag var nöjd i stunden men ändå är jag inte riktigt nöjd. Jag vill upp där på pall­platsen och ta fler poäng.

”Mycket kan gå fel”

I år är det just medalj som är målet, men det kommer bli svårt.

– Mitt mål är topp tre. Att komma upp mot 6 000 ­poäng, men då måste ­mycket stämma. Mycket kan gå fel, säger 17-åringen.

Just nu ligger Salming precis under de allra bästa på rankningen. Men hon har inte jättebra koll på motståndet. För hennes egen skull.

– Jag vet ju att det är många duktiga som är med, och jag ligger femma, sexa. Många är bättre. Men individuellt, vad de gör i olika grejer, orkar jag inte kolla på. Det känns som att det bara tar energi från mig, ­säger Salming.

”Så jäkla skoltrött”

Det finns en press utifrån då Salming anses vara ett framtidshopp. Men den största pressen kommer inifrån.

– Jag har en press att jag vill göra det jag vet att jag kan göra. Ibland kan det bli lite psykiskt jobbigt. Men det är mest före tävlingen. Typ en vecka innan jag åker. Då tänker jag mycket, ”har jag gjort allt jag kunnat ­göra?”, ”finns det något mer jag kunde gjort?”. Men sen släpper det när man väl är på plats. Utan den hade jag nog inte varit lika bra, säger 17-åringen.

Den psykiska delen är ­någonting som hon jobbar på.

– Alltså, jag går inte och pratar med någon. Jag ­jobbar mer med mig själv. Att försöka kontrollera det på ett bra sätt, säger mångkamperskan.

En sak som Salming inte orkade med var skolan. 17-åringen har hoppat av och satsar nu 100 procent på idrotten.

– Egentligen var det inte för träningens skull. Men det kunde ju hjälpa ­träningen. Jag var bara så jäkla skoltrött, och skolan har aldrig riktigt varit min grej. Det är ju normen att ­alla ska gå i skolan. Så jag funderade mycket, sen tänkte jag bara ”skit samma, det får bli som det blir”, s­äger Salming.

Siktar mot nästa OS

Att missa saker med ­vänner är någonting som har känts jobbigt, säger ­Salming. Men nu kommer friidrotten alltid i första hand. Även om mång­kamperskan gillar att tänka kortsiktigt har hon ett mål längre fram. Målet är OS.

– Det är fyra år till nästa. Det känns väldigt bra att det ligger så för mig. Det är perfekt, säger 17-åringen.

Salming går in i tävlingen på torsdag. Sjukampen inleds med 100 meter häck, klockan 09.35.

ARTIKELN HANDLAR OM