Dottern och sambon gripna igen för Arbogamordet

avIsabelle Nordström, Joakim Magnå, Linda Hjertén, Oskar Forsberg

Misstänks ha mördat sin far och försökt mörda sin mamma

1 av 13

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-åriga sambo har återigen gripits för mordet och mordförsöket på kvinnans föräldrar i sommarstugan i Arboga.

Båda var anhållna i sin frånvaro och internationellt efterlysta.

De greps på tisdagen på ett rum på hotell Brattøra i Trondheim i Norge. Under onsdagen anlände de till polishuset i Västerås.

– Ja, de är här nu, säger en polis på plats till Aftonbladet.

Polis slog i tisdags kväll vid 18.30-tiden till mot ett rum på P-hotels Brattøra i norska Trondheim.

Beväpnad, norsk polis grep då den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo.

Hotellchefen Frode Hofstad berättar att polisen gick upp till parets rum – där de checkat in tillsammans med kvinnans två barn vid lunchtid.

– Gripandet gick helt odramatiskt till. Vi märkte det inte utan fick besked i dag att det hade skett. Två civilklädda poliser gick upp till familjen och grep dem, säger han.

Var det fler poliser på plats?

– Jag vet inte, det var väldigt odramatiskt och lugnt, säger Frode Hofstad, som inte fick veta något om gripandet av polisen på förhand.

De fördes sedan till polishuset i centrala Trondheim där de förhördes. Enligt den norska tidningen adressa.no fick de misstänkta varsin norsk advokat under förhöret.

– Det var ett förhör om utlämning till Sverige. De fick två norska försvarare som var på plats. De samtyckte till en utlämning, säger John Konstad på polisen i Trondheim till tidningen.

Fördes till polisstationen i Västerås

Transporten från Trondheim till Sverige inleddes i morse och paret lämnades över till svensk polis i Storlien, enligt adressa.no.

Direkt när de kom till svensk mark hölls ett första förhör med paret där de delgavs att de på sannolika skäl nu är misstänkta för mordet och mordförsöket utanför Arboga den 3 augusti.

Under onsdagen anlände det misstänkta paret till polisstationen i Västerås.

– Ja, de är här nu, säger en polis till Aftonbladet på onsdagskvällen, efter att ha kontrollerat saken med sina kollegor.

Aftonbladets utsända såg vid 19.40-tiden hur två av polisens omålade bilar anlände till polisen i Västerås. En av bilarna var en skåpbil med tonade rutor.

Förnekar brott

18-åringens advokat Lars Jähresten säger att hans klient förnekar brott.

– Han har delgivits misstanke om brott på sannolika skäl. Han förnekar fortfarande. Jag deltog via telefon i förhöret. Jag vet inte var min klient befinner sig nu men han bör vara på väg tillbaka till Sverige.

Den 41-åriga kvinnas advokat Amanda Hikes deltog även hon via telefon vid det första inledande förhöret med sin klient i förmiddags då transporten anlänt till Sverige.

– Hon förnekar brott, säger Hikes.

Hon vill inte svara på när hennes klient lämnade Thailand eller varför hon befann sig i Trondheim.

Ett första förhör med paret kommer troligtvis att hållas på torsdagen på polishuset i Västerås.

"Jag är ganska arg"

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo har tidigare varit anhållna för brottet, men släpptes den 19 augusti på fri fot då bevisen inte höll.

När Aftonbladet då mötte kvinnan efter att anhållandet hävts nekade hon till att ha något med brottet att göra.

– Det är enbart spekulationer, jag är ganska arg, sa hon då.

Den 41-åriga kvinnan åkte sedan på semester till Thailand.

Men redan i måndags ska hon ha lämnat Thailand för Trondheim enligt SVT Västmanland, utan att veta att hon stod under bevakning. Där ska hon sedan ha mött upp sin 18-årige sambo.

Kvinnans barn, som var med vid gripandet, är nu omhändertagna av de sociala myndigheterna i Trondheim, enligt SVT Västmanland.

Hjulspår vid mordplatsen

Misstankarna mot kvinnan och 18-åringen har stärkts sedan förra gången de anhölls.

– Utredningen av ärendet har fortsatt i full styrka efter det att de misstänkta släpptes på fri fot den 19 augusti. Utredningsarbetet har gett resultat och misstankegraden är numera sannolika skäl, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Jessica Wenna på Åklagarkammaren i Västerås i ett pressmeddelande.

I tisdags kunde Aftonbladet berätta att utredningen fått ett genombrott. I mitten av förra veckan publicerade polisen en bild på en bil som de sökte information om. En poliskälla som Västmanlands läns tidning talat med uppger att hjulspår nu har hittats vid sommarstugan. Spåren ska enligt tidningen ”rimma ­exakt” med den röda Volkswagen som polisen sökt uppgifter om.

Bilen är av samma märke, modell och färg som en bil som den 41-åriga kvinnan förfogar över.

Spåren i bilen ska vara ett av skälen till att paret nu kunde gripas.

'"Jag har hål i kroppen"

Den 63-åriga kvinnan ringde själv till 112 klockan 23.13 den 3 augusti och sa: "Hjälp, jag har hål i kroppen".

När polisen kom till platsen stod dörren till sommarstugan utanför Arboga öppen men var inte uppbruten. Den skadade kvinnan hittades blödande i hallen och hennes 68-årige make låg död i sovrummet.

Misstankarna riktades snart mot parets 41-åriga dotter och hennes 18-årige sambo.

Just nu pågår även en förundersökning gällande mord och försök till grovt bedrägeri med kopplingar till den 41-åriga kvinnan.

För ett år sedan drunknade den 41-åriga kvinnans dåvarande man.

Den 42-årige mannen hittades död i Hjälmaren på lördagsmorgonen den 8 augusti i fjol – vid sommarstugan där ett år senare en 68-årig man hittades mördad och hans 63-åriga hustru skadad.

42-åringen befann sig då i stugan tillsammans med den 41-åriga kvinnan.

Ingen delgiven misstanke

Anhöriga till den drunknade mannen säger att de fattade misstankar direkt när han dog. Han var fullt frisk och hittades död på en meters djup i sjön intill sommarstugan utanför Arboga. Det tog även tolv timmar innan den 41-åriga kvinnan anmälde honom saknad.

I veckan beslutades det att den avslutade utredningen ska tas upp igen och en förundersökning gällande mord och försök till grovt bedrägeri har inletts.

Skälet till att förundersökningen återupptas är att försäkringsbolaget If valde att själva titta närmare på dödsfallet när polisen lade ner utredningen.

De fattade misstankar om att något ­inte stod rätt till.

Dels för att någon strax före 42-åringens död hade tecknat en livförsäkring i mannens namn med den 41-åriga hustrun som förmåns­tagare.

Enligt uppgifter till VLT ska 41-åringen även ha ­försökt att förgifta sin ­make under en semesterresa i februari 2015.

Försäkringsbolaget If valde att inte betala ut några pengar från livförsäkringen till 41-åringen och lämnade in sin egen utredning kring det mystiska dödsfallet till polisen.

Den 41-åriga kvinnan är i nuläget inte delgiven misstanke angående utredningen kring sin dåvarande makes död.

ARTIKELN HANDLAR OM