Lottas man mördade barnen

Av: Filip Joelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sofia Wistam: ”Det hemskaste vi hört talas om”

Lotta förlorade två av sina tre barn i en husbrand på Dalarö 2013, och det skulle senare visa sig att det var pappan till barnen som hade tänt på.

Nu får hon hjälp att starta om på nytt i säsongspremiären av ”Sofias änglar”.

– Det är första gången som vi frontar ren ondska, säger Sofia Wistam.

Lotta får hjälp i ”Sofias änglar”
Foto: Sofias änglar
Lotta får hjälp i ”Sofias änglar”

En morgon i september 2013 vaknade Lotta av att två poliser stod vid hennes dörr.

Hon nåddes då av den fruktansvärda nyheten att hennes två söner hade omkommit i en brand hos deras pappa på Dalarö.

Det skulle visa sig att pappan hade bommat igen huset utifrån och sedan tänt på. Sönerna brann inne, men parets dotter lyckades rädda sig undan lågorna och överlevde.

– Jag hade fått ett sms där det stod ”hämnden är ljuv din jävla idiot” klockan kvart i tre på natten, säger Lotta i programmet.

Pappan dömdes till livstids fängelse, och för att gå vidare i livet valde Lotta att flytta tillbaka till gamla hemorten Kramfors och närheten till föräldrarna.

Men kraften för att göra i ordning det nya hemmet fanns inte, och i säsongspremiären av ”Sofias änglar” får hon nu hjälp att komma igång igen.

– Det här är det värsta fallet vi någonsin varit med om. Det är första gången som vi frontar ren ondska, säger Sofia Wistam.

Pappan skulle hjälpa till – fick cancer

Flytten till Kramfors blev inte riktigt som Lotta tänkt sig.

Hennes pappa, som arbetat som snickare, skulle hjälpa till med renoveringen men drabbades av cancer och hade därför inte kraft nog att hjälpa till.

I programmet hjälper därför trion Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström till genom att renovera köket och genom att göra hemmet ljusare och trevligare.

– Man kan ju tycka att vi på pappret hjälper till med ytliga saker, men ibland kan ett fungerande hem vara precis vad man behöver för att fortsätta i sitt sorgearbete, säger Sofia Wistam.

Renoveringen blir en stor utmaning även för programledarna. Inte för att huset i sig skapar en större utmaning än normalt, utan för att händelserna som drabbat Lotta är av sådan karaktär att de inte vet hur de ska förhålla sig till allt. Vid flera tillfällen bryter programledarna ihop.

– Man vill bara kärleksbomba henne och visa att det faktiskt finns annat än ondska i världen, säger Johnnie Kriström i programmet, innan rösten viker sig och tvingas lämna inspelningsplatsen.

”Vill att folk behandlar mig som vanligt”

Lotta, som själv valde att söka till programmet, berättar att flera vänner tagit avstånd efter händelsen 2013.

– Vissa har tagit avstånd och klarar det inte alls, och jag kan förstå det. Jag vet inte hur jag själv skulle reagera om det hände någon som jag kände, säger hon i programmet, och tillägger:

– Jag vill att folk bemöter mig precis som vanligt.

”Sofias änglar” sänds i kväll klockan 20:00 på Kanal 5.

Publicerad: