”Jag ska fråga kungen om han sopsorterar”

Av: Anna Lundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Genom att ta vara på butikernas matsvinn så ser Lasse Wennman till att behövande får mat i magen – varje dag.

En insats som räddar både miljön och människor.

Nu ska Årets Miljöhjälte få träffa kung Carl XVI Gustaf och berätta om sitt arbete.

– Jag ska fråga kungen om han sopsorterar och äter upp all mat på tallriken, säger hjälten.

Med sitt initiativ Matakuten ser Lasse Wennman till att ingen i Gävle behöver gå hungrig. Det hela startade när Lasse började ta tillvara på bröd som butikerna inte längre kunde sälja och körde ut till de olika stadsdelarna där behoven var som störst. Efterhand växte Matakuten och nu tar han även tillvara på andra råvaror som butikerna annars skulle slänga. I dag får han mat från de flesta butikerna i Gävle. Maten som han samlar in ger han till behövande som är allt från pensionärer, ensamstående mammor till stora familjer och papperslösa flyktingar samt alla EU-emigranter.

”Vi slänger deras mat”

Till en början var det för de behövande som Lasse brann för men nu har han också ett miljöfokus när han tar vara på matsvinnet.

– Matakuten är en motkraft till barnfattigdom och fattiga pensionärer. Vi slänger faktiskt deras mat. Det ska inte vara en sån brist hemma att barn inte ska kunna få en frukost. Jag vill att varenda barn i Sverige ska få en frukost. Vi behöver samla oss och dela med oss av överflödet, säger Lasse och möts av applåder från publiken.

Priset delas ut i samarbetet med Världsnaturfonden WWF:s och deras generalsekreterare Håkan Wirtén passade på att hylla miljöhjälten på scenen.

– Vi otroligt stolta över dig Lasse. Så vi vill bjuda in dig vårt förtroenderåds årsmöte där du får berätta mer om ditt fantastiska projekt för vår ordförande H.M Konung Carl XVI Gustaf, säger Håkan Wirtén.

Ska fråga kungen om han sopsorterar

Dessutom ska Lasse få lära sig mer om miljövänligmat av kocken Maximilian Landin som lagat galans veganska meny.

– Det är inte så ofta man får föreläsa för kungen. Jag hoppas att kungen också sopsorterar och äter upp all mat på tallriken. Det kommer jag att fråga, säger Lasse.

För Årets Miljöhjälte är det viktigt att följa sitt hjärta.

– Följer man sitt hjärta når man resultat. Den här utmärkelsen känns som en bekräftelse på att man har jobbat åt rätt håll hela tiden med det man har i sitt hjärta.

”Jag är stolt”

Känslan att stå på scenen och ta emot utmärkelsen är något som kommer Lasse att ta med sig resten av livet.

– Jag är stolt. Jag brukar inte säga det, men jag känner mig faktiskt stolt. Så är det.

Förutom miljön och att hjälpa andra så är hockey något som Lasse brinner för. Och i festens vimmel får vår miljöhjälte träffa sin hockeyhjälte Peter ”Foppa” Forberg och ta en bild tillsammans med honom.

– Nu trivs han, säger hustrun Ann-Britt med ett stort leende.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.