Finske stjärnan: Så slår ni Kanada ikväll

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Foto: TT
Komarov i fajt med amerikan i gruppspelet.

ST PETERSBURG. Kanada hade 16 raka VM-matcher utan förlust.

Till Finland vann i tisdags.

Nu får Tre Kronor hjälp från värsta fienden hur man ska vinna.

– Sverige ska tänka på försvarsspelet. Och sätta chanser när de kommer, säger finske stjärnan Leo Komarov.

Så mycket tjänar Kanadas VM-trupp & NHL-svenskarna i Tre Kronor

Matchen i den lilla arenan Yubileiny i tisdags mellan Finland och Kanada blev en annorlunda tillställning.

Kanada ägde matchen första fem minuterna och Finland var utspelat. Sedan gjorde Tommi Kivistö 1–0 till Finland och matchbilden ändrades. Ett frustrerat Kanada stångades mot en finsk köttmur och en storspelande målvakt i Mikko Koskinen.

Till slut vann Finland med hela 4–0 och det var första VM-torsken på 17 matcher för Kanada, som vann 10 raka matcher i Prag i fjol.

Nu ställs Kanada mot Sverige.

På pappret ska Kanada vinna, men som tur funkar inte hockeyn i praktiken så.

”Sverige måste sätta chanserna”

Finlands Leo Komarov, 29, har en god relation med de svenska spelarna och bildade kedja med Linus Omark i Dynamo Moskva 2010.

Han tipsar Tre Kronor om hur man ska ta sig till semifinal.

– Kanada är ett bra lag och de är bra på att spela runt i anfallszonen. Sverige ska tänka på försvarsspelet och vara tighta i egen zon. Sedan måste man sätta chanserna när de väl kommer, säger han.

Kanada blev frustrerade

Han gjorde själv 2–0 i segermatchen mot Kanada på en snabb spelvändning.

Precis så som Tre Kronor ska spela och ett sätt som gjorde kanadensarna frustrerade i tisdags när Finland hade fem spelare i egen zon och gärna tre spelare i pucklinjen.

– Sverige har chansen. Men man måste prioritera försvaret, säger Komarov.

Taktiska drag

Tre Kronors videocoach Ulf Engman är den som sköter arbetet med att ta fram klipp och analysera in i minsta detalj hur Kanada spelar. Sedan lämnar han över materialet till den svenska ledarstaben som beslutar vilka taktiska drag som ska läggas fram till spelarna:

– Kanada, och även USA, är relativt lättscoutade lag, men det betyder givetvis inte att det är lätt att slå dem, säger Engman.

– De är väldigt strikta och agerar väldigt lika från match till match. Tittar man på lag som Ryssland och även Tjecken känns det som de har betydligt friare tyglar.

Kanada spelade under några år väldigt tillbakadraget och ”europeiskt”, inte minst i OS-turneringen i Sotji för två år sedan. I de senaste VM-turneringarna har de återgått mer till sitt traditionella spel

Hur många matcher med Kanada har du brutit ner för att göra din analys?

– I huvudsak den mot USA och de tre sista matcherna i gruppspelet.

Finland möter i sin kvartsfinal Danmark och därefter segraren mellan Ryssland och Tyskland. Sverige kan inte möta Finland förrän i en eventuell final.

ARTIKELN HANDLAR OM